Grand Slam-brons judoka Jaring, blessure Polling in Antalya

In het Turkse Antalya wordt dit weekeinde weer gestreden in een Grand Slam-toernooi in het judo. De eerste twee dagen zijn inmiddels achter de rug en dat leverde Nederland welgeteld één bronzen medaille op, verder gaat het nog niet echt lekker.

Vrouwen -48kg
De finale was in rap tempo voorbij: het thuispubliek wilde juichen voor Sila Ersin, maar de Turkse kreeg al snel een waza-ari om de oren van de Japanse drievoudig regerend wereldkampioene Natsumi Tsunoda, die vervolgens haar arm te grazen nam en het afmaakte. De Mongolische Narantsetseg Ganbaatar, die in de achtste finales van Amber Gersjes won, pakte brons met een zege op de Braziliaanse Natasha Ferreira. Het andere brons ging naar Abiba Abuzhakynova uit Kazachstan, die van de Russische Sabina Giliazova won.

Vrouwen -52kg
De finale duurde niet zo lang: grootheid Uta Abe uit Japan had welgeteld zeven seconden nodig om de Britse Chelsie Giles op de rug te leggen. Het brons ging naar de Kroatische Ana Puljiz en naar Ayumi Leiva Sanchez uit Spanje, die van respectievelijk Odette Giuffrida (Italië) en Sita Kadamboeva (Oezbekistan) wonnen.

Vrouwen -57kg
Christa Deguchi uit Canada nam het in de finale op tegen de Braziliaanse Jessica Lima, wat pas beslist werd in de golden score: Lima maakte een foutje en Deguchi gooide haar plat op de rug. De Turkmeense Maysa Pardayeva zag Qi Cai uit China gediskwalificeerd worden in de strijd om brons, wegens een val op het hoofd, de Française Faiza Mokdar klopte Seija Ballhaus uit Duitsland voor het andere brons.

Vrouwen -63kg
Kim Ji-su ging er in de finale met de winst vandoor, nadat de Russische Dali Liluashvili tegen haar derde straf aan liep. In een Kroatisch onderonsje om brons was Katarina Kristo te sterk voor Iva Oberan, terwijl de Japanse Miku Takaichi de Oostenrijkse Magdalena Krssakova klopte in de strijd om het andere brons.

Vrouwen -70kg
Kim Polling ging er in de kwartfinales uit tegen Tais Pina uit Portugal, maar plaatste zich via een zege op de Braziliaanse Luana Carvalho wel voor de strijd om brons. Polling verrekte echter een spiertje tegen Carvalho en besloot niet voor brons te vechten, waardoor dat naar de Russische Madina Taimazova ging - het andere brons was voor de Japanse Ai Tsunoda Roustant, die in ronde twee Hilde Jager versloeg en die de Australische Aoife Coughlan klopte voor brons. Pina verloor vervolgens de finale van de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Mannen -60kg
Twee Nederlanders schopten het allebei tot de halve finales, maar daarin verloren Tornike Tsjakadoea en Emiel Jaring van respectievelijk de Fransman Luka Mkheidze en de Rus Ayub Bliev. Ze mochten beiden op voor brons en voor Jaring leverde dat succes op: hij klopte de Mongoliër Tsogt-Ochir Byambajav, nadat Tsjakadoea van de Turk Salih Yildiz verloor. In de finale wist Bliev in de golden score af te rekenen met Mkheidze.

Mannen -66kg
In de finale stond Nurali Emomali uit Tadzjikistan tegenover de Japanse grootheid Hifumi Abe en die was een flinke maat te groot: de olympisch en viervoudig wereldkampioen legde Emomali simpel op de rug voor ippon. De Fransman Walide Khyar pakte met een mooie ippon tegen David Garcia Torne uit Spanje brons, het andere brons was voor de Tadzjiek Obid Dzhebov, die thuisfavoriet Muhammed Demirel versloeg.

Mannen -73kg
Rashid Mammadaliyev won in de tweede ronde van Koen Heg, waarna de Azeri het tot de finale schopte. Daarin kwam hij op voorsprong tegen Adil Osmanov, maar de Moldaviër wist hem op heerlijke wijze op de rug te gooien en pakte de winst. Shakhram Akhadov uit Oezbekistan won voor brons van de Tadzjiek Abubakr Sherov, terwijl thuisjudoka Umalt Demirel het andere brons won met een zege op de Italiaan Manuel Parlati.

Mannen -81kg
Frank de Wit werd in de tweede ronde uitgeschakeld door João Fernando uit Portugal, die met een zege op de Rus David Karapetyan brons pakte - het andere brons was voor Guilherme Schmidt uit Brazilië, na winst op de Italiaan Antonio Esposito. De finale leverde een titel op voor Takanori Nagase: de Japanner rekende diep in de golden score af met François Gauthier Drapeau uit Canada.