Riiber pakt zesde Koningstrofee in noordse combinatie, World Cup-eindzege voor Hagen

De World Cup in de noordse combinatie nadert haar einde, komend weekeinde wordt het seizoen afgesloten in het Noorse Trondheim. Voor die tijd werden er nog op twee locaties wedstrijden afgewerkt: in het Finse Lahti en in Oslo, waar thuisheld Jarl Magnus Riiber zijn World Cup-eindzege al binnen had en op jacht ging naar zijn zesde 'Koningstrofee', de beker die op de Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad te verdienen valt.

Lahti, mannen teamsprint
Terence Weber en Julian Schmid waren het best bij het schansspringen, maar het eerste Duitse team had het loodzwaar op de langlaufloipes en viel opvallend ver terug: negende. Twee Oostenrijkse en twee Noorse teams streden lang met het tweede Duitse team, waarna uiteindelijk Noorwegen-1 (Jens Lurås Oftebro en Jørgen Gråbak) en Oostenrijk-1 (Stefan Rettenegger en Johannes Lamparter) overbleven. Zij streden om de winst en Gråbak was daarbij simpelweg te sterk. De derde plek ging op veertig seconden naar Duitsland-2 met Manuel Faisst en Vinzenz Geiger.

Lahti, mannen individueel
Rettenegger en Lamparter waren bij het schansspringen een klasse apart en mochten binnen een paar tellen van elkaar beginnen met langlaufen. Nagenoeg de hele tien kilometer werkten ze gezamenlijk af, waarna Lamparter in een heerlijke sprint nog nét Rettenegger van zich af wist te houden. Op vijftig seconden werd het podium gecompleteerd door de Est Kristjan Ilves.

Oslo, vrouwen individueel
Vooraf was weer duidelijk dat het een Noors feestje was: Mari Leinan Lund won het schansspringen en mocht het langlaufen openen, 21 seconden voor Gyda Westvold Hansen en 1:20 minuten voor de zeer snelle Ida Marie Hagen. Die maakte in de eerste 2,5 kilometer een halve minuut goed, maar gooide daarna de turbo nog eens stevig aan, verschalkte Hansen en pakte in het stadion ook Lund voor een zeer indrukwekkende zege én daarmee ook haar eerste eindzege in de World Cup. Lund werd tweede, voor Hansen, die daarmee onttroond is als World Cup-winnares.

Oslo, mannen individueel één
Jarl Magnus Riiber was met afstand de beste op de schans en mocht maar liefst 1:18 voor zijn naaste achtervolger vertrekken. De Noor kwam natuurlijk niet in de problemen en boekte weer een ruime overwinning, terwijl de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Stefan Rettenegger, gestart na 1:18 en 1:44 minuten, elkaar op het parcours vonden. Rettenegger had een flink gat gedicht, maar Lamparter had een sterker eindschot en pakte de tweede plek, voor zijn landgenoot.

Oslo, mannen individueel twee
Riiber won ook dit keer het schansspringen en kwam ook dit keer geen seconde in de problemen, de dubbel was weer eens een feit. Lamparter werkte een eenzame wedstrijd af en werd op 1:10 minuten tweede, terwijl Kristjan Ilves uit Estland een achterstand goedmaakte op Franz-Josef Rehrl en de Oostenrijker vervolgens versloeg in de strijd om de derde plek.