Vingegaard grijpt de macht in Tirreno-Adriatico

Jonas Vingegaard heeft de macht gegrepen in de Tirreno-Adriatico. In de eerste van de bergritten in de Italiaanse rittenkoers reed de Deen van Visma | Lease a Bike op 29 kilometer van de finish weg en won met meer dan één minuut voorsprong. Vingegaard is ook de nieuwe leider.

Na verschillende sprints in de Tirreno-Adriatico kregen de klimmers voor het eerst deze Tireno-Adriatico de kans. De vijfde etappe was maar 144 kilometer lang, maar in de laatste veertig kilometer moest de San Giacomo beklommen worden, een klim van twaalf kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 12%. Vanuit de start na verschillende aanvallen ontstond er een sterke kopgroep van zes renners.

Het peloton met vooral Visma | Lease a Bike op kop zorgde dat de kopgroep geen grote voorsprong kreeg en aan de voet van de San Giacomo was het zestal bijna weer ingelopen. Ook op de klim bepaalde de Nederlandse ploeg het tempo en na de stevige kopbeurt van Ben Tulett opende Jonas Vingegaard de aanval op vijf kilometer van de streep. Ben O'Connor en Jai Hindley bleven nog het langst in de buurt van Vingegaard, maar niemand kon iets doen aan de suprematie van de Deen. Op de top had Vingegaard een kleine minuut voorsprong, zou dat in de afdaling uitbouwen en won uiteindelijk met 1.12 op Juan Ayuso, die de sprint won voor de tweede plaats. Hindley kwam als derde over de streep. Thymen Arensman reed ook een knappe rit en zou als vijfde finishen.

Results powered by FirstCycling.com