Noorse schansspringers winnen in Lahti, zeges voor Kos en HŲrl

Voor de liefhebber gaan we nog even een kijkje nemen bij het schansspringen. Het seizoen kruipt langzaam richting een einde, maar in het Finse Lahti stond nog een vol programma gepland: één wedstrijd bij de vrouwen, twee individuele wedstrjiden bij de mannen en een landenwedstrijd voor de mannen.

Vrouwen
In ronde één was Nika Kriznar de sterkste en de Sloveense wist dat keurig af te maken door ook in de finaleronde de beste sprong van iedereen te noteren. Plek twee ging naar de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger, voor haar landgenote Eva Pinkelnig, die van de zevende plek nog naar het podium sprong.

Mannen, wedstrijd één
Na de eerste ronde was de leiding in handen van Marius Lindvik, maar de Noor kon de druk toch niet helemaal aan en gleed in de finaleronde zelfs het podium af: vierde. De overwinning was voor Lovro Kos uit Slovenië, die na één sprong nog op de vijfde plek stond. Andreas Wellinger uit Duitsland werd tweede, voor de Japanner Ryoyu Kobayashi. World Cup-leider Stefan Kraft ging volledig de mist in en kwam niet verder dan de 49e en voorlaatste plaats.

Mannen, teamwedstrijd
De Noorse ploeg met Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud, Kristoffer Eriksen Sundal en Marius Lindvik was al in de eerste ronde het sterkst en wist die positie in de finaleronde te verstevigen. Noorse winst dus, voor de Oostenrijkers Daniel Tschofenig, Stephan Embacher, Jan Hörl en Stefan Kraft, met op drie de Duitsers Pius Paschke, Stephan Leyhe, Philipp Raimund en Andreas Wellinger. Slovenië werd opvallend genoeg slechts zevende na een aan alle kanten matige wedstrijd van het kwartet - de laatste keer dat Slovenië niet in de top-6 stond was in november 2018, de laatste keer dat het nog slechter ging was de achtste plek op de Spelen van 2010.

Mannen, wedstrijd twee
Het was een behoorlijke windloterij, met regelmatige perioden waarin gewacht moest worden op een acceptabel stukje wind. Voor Jan Hörl maakte dat echter niks uit: de Oostenrijker was in de eerste én tweede ronde het best en pakte dus gewoon verdiend de zege. De Sloveense veteraan Peter Prevc, bezig aan zijn laatste maand als schansspringer, pakte een mooie tweede plek, voor de Pool Aleksandr Zniszczol.