Buitrago zegeviert op Mont Brouilly, Plapp pakt gele trui in Pariijs-Nice

Santiago Buitrago heeft de vierde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Bahrain Victorious was na 183 kilometer de sterkste op Mont Brouilly. Luke Plapp kwam op tien seconden als tweede over de finish en nam de leiderstrui over van Brandon McNulty.

Nadat in de eerste dagen de sprinters aan de beurt kwamen en dinsdag een ploegentijdrit was, stond vandaag de eerste heuvelrit op het programma in Parijs-Nice. Maar liefst zeven hellingen lagen op het parcours en de finish was op Mount Brouily, een klim van drie kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,7%.

Vier renners kozen vroeg in de etappe voor de aanval. Jasper De Buyst, Christian Scaroni, Stefan Bissegger en Mathieu Burgaudeau zijn hun namen. Scaroni was de sterkste klimmer van de kopgroep en bij de eerste passage op de Mont Brouily kwam de Italiaan als eerste boven, maar in de afdaling werd hij ingerekend door het peloton.

Daarna volgde snel een bonificatiesprint en daarin toonde Remco Evenepoel zich de snelste voor Primoz Roglic. De Belgisch kampioen pakte daarmee zes bonificatieseconden, vier seconden waren voor Roglic en twee voor Laurence Pithie. Vlak voor de finale begon kwam David Gaudu ten val. De Fransman werd vorig jaar nog tweede in het eindklassement, maar vandaag verloor hij door zijn valpartij meer dan zes minuten en kan Gaudu een goed klassement vergeten.

Met nog 25 kilometer te gaan opende Luke Plapp de aanval. De Australisch kampioen zag zijn kans en kreeg Santiago Buitrago met zich mee. De twee begonnen aan de voet van de Mont Brouilly met veertig seconden voorsprong. Op die klim was Buitrago de sterkste en won met tien seconden voor Plapp, die wel de nieuwe leider is in Parijs-Nice. In de favorietengroep liet Evenepoel zich een paar keer zien met een paar versnellingen in de laatste kilometer, maar dat was niet lastig genoeg om veel verschil te maken. In een sprintje bergop moest de Belgisch kampioen het afleggen tegen Mattias Skjelmose, die als derde over de finish kwam.

Results powered by FirstCycling.com