Judoka De Voogd pakt Grand Slam-brons in Tashkent, Fransen winnen drie keer goud

In het Oezbeekse Tashkent is gedurende het weekeinde het derde Grand Slam-toernooi van het judojaar afgewerkt. Nederland was daar met een minieme ploeg, maar dat leverde wél een mooie medaille op. Frankrijk won drie keer goud, het thuisland pakte twee titels.

Vrouwen -48kg
De finale leverde Russisch goud op, nadat Sabina Giliazova de Kazachse Abiba Abuzhakynova op haar rug gooide voor ippon. De Zweedse tiener Tara Babulfath pakte brons met een houdgreep op de Israëlische Shira Rishony, het andere brons was voor Tugce Beder uit Turkije, die de Mongolische Baasankhuu Bavuudorj versloeg.

Vrouwen -52kg
Gulkhayo Juraeva kwam voor eigen publiek op voorsprong in de finale, maar de Française Amandine Buchard sloeg terug en maakte het even later met een fraaie waza-ari af voor de titel. Brons was voor de Britse Chelsie Giles, die Khorloodoi Bishrelt uit de Emiraten versloeg, en voor de Mongolische Sosorbaram Lkhagvasuren, die de Japanse Kokoro Fujishiro klopte.

Vrouwen -57kg
Priscilla Gneto uit Frankrijk streed in de finale tegen Haruka Funakubo en was met een mooie waza-ari te sterk voor de Japanse. De Duitse Paulina Starke klopte Maysa Pardayeva uit Turkmenistan in de strijd om brons, terwijl haar landgenote Seija Ballhaus het andere bronzen gevecht verloor van de Poolse Arleta Podolak.

Vrouwen -63kg
De Française Clarisse Agbegnenou had het zwaar met Momo Tatsukawa, maar in de golden score nam ze de arm van de Japanse te grazen, waarna Tatsukawa af moest tikken. Haar landgenote Nami Nabekura klopte de Duitse Dena Pohl voor brons, het andere brons was voor de Sloveense Andreja Leski, die Gili Sharir uit Israël versloeg.

Vrouwen -70kg
Margit de Voogd sneuvelde in de kwartfinales tegen de Hongaarse Szabina Gercsak, maar via de herkansingen mocht ze strijden om brons en daarbij versloeg ze de Oezbeekse Gulnoza Matniyazova. Het andere brons was voor de Japanse Saki Niizoe, die Gercsak versloeg, terwijl Miriam Butkereit uit Duitsland in de finale ontsnapte aan een houdgreep van Margaux Pinot, waarna ze de Française op de rug draaide voor ippon.

Vrouwen -78kg
Yael van Heemst ging er in de tweede ronde uit tegen de Duitse Anna-Maria Wagner, die met een zege op landgenote Alina Böhm brons pakte - de Italiaanse Alice Bellandi won de andere strijd om brons van Patricia Sampaio uit Portugal. De titel ging naar de Japanse Rika Takayama, die Fanny Posvite uit Frankrijk wist te verslaan.

Vrouwen +78kg
Carmen Dijkstra ging er in de derde ronde uit tegen de Duitse Samira Bouizgarne en was klaar. Het goud was na een mooie houdgreep voor de Chinese Xin Su, die Ruri Takahashi uit Japan versloeg. De andere Japanse Maya Segawa klopte Hilal Ozturk voor brons, terwijl de Russische Elis Startseva in de andere bronzen strijd won van de Française Lea Fontaine.

Mannen -60kg
Voor eigen publiek wist Doston Ruziev de Georgiër Giorgi Sardalashvili in een snaarstrakke houdgreep te leggen voor de titel. De Fransman Romain Valadier Picard gooide Ayub Bliev uit Rusland op zijn rug voor ippon en brons, terwijl het andere brons na een zege op de Belg Jorre Verstraeten voor Salih Yildiz uit Turkije was.

Mannen -66kg
Goud voor Tadzjikistan: Nurali Emomali was te sterk voor de Israëliër Baruch Shmailov in de finale. In een Russisch onderonsje om brons won Murad Chopanov van Yagu Abuladze, terwijl de Braziliaan Willian Lima met een zege op de Oezbeek Sardor Nurillaev het andere brons pakte.

Mannen -73kg
De Italiaan Manuel Lombardo pakte de titel door de Rus Danil Lavrentev in de finale te verslaan. Het thuispubliek kon juichen voor brons van Shakhram Akhadov, die de Rus Makhmadbek Makhmadbekov versloeg, maar daarna werd het publiek muisstil: thuisheld Obidkhon Nomanov werd neergegooid door de Kazach Daniyar Shamshayev, en kwam daarbij dusdanig verkeerd op zijn arm terecht dat zijn elleboog de andere kant op klapte. Shamshayev werd er voor gediskwalificeerd, maar Nomanov verscheen uiteraard niet fysiek op het podium.

Mannen -80kg
Matthias Casse stond in de finale tegen de Oostenrijker Shamil Borchashvili en de Belg moest flink aan de bak: na ruim anderhalve extra wedstrijd aan overtime kreeg de Oostenrijker zijn derde straf en was de winst voor Casse. Brons ging naar de Japanner Takanori Nagase en de Oekraïner Mykhailo Svidrak, die respectievelijk van Abylaikhan Zhubanazar uit Kazachstan en Omar Rajabli uit Azerbeidzjan wonnen.

Mannen -90kg
Theodoros Tselidis uit Griekenland boekte met twee waza-ari's een fraaie zege op de Bulgaar Ivaylo Ivanov in de finale. Christian Parlati uit Italië won brons met een zege op de Rus Mikhail Igolnikov, in de andere strijd om brons gooide thuisfavoriet Davlat Bobonov de Cubaan Ivan Felipe Morales op fenomenale wijze op de rug voor ippon.

Mannen +100kg
De Japanner Hyoga Ota legde de Rus Tamerlan Bashaev diep in de golden score van de finale fraai op de zij voor waza-ari en de titel. Landgenoot Kokoro Kageura klopte Richard Sipocz uit Hongarije voor brons, terwijl het andere brons naar de Rus Inal Tasoev ging, na een zege op thuisfavoriet Shokhrukhkhon Bakhtiyorov.