Hassan 4e in marathon Tokyo, Kipchoge zakt door het ijs

Sifan Hassan heeft in Tokyo geen al te succesvolle derde marathon uit haar carrière gelopen. De winnares van de marathons van Londen en Chicago vorig jaar moest het in de Japanse hoofdstad zondag doen met een vierde plek.

Lange tijd liep Hassan gewoon mee met de groep medefavorieten, maar de gedoodverfde winnares moest het tempo in de tweede helft van de wedstrijd alsmaar meer laten gaan. Uiteindelijk vond ze nog wel een rustiger ritme en finishte ze in 2:18.05 uur, sneller dan vorig jaar in Chicago. De winst ging overtuigend naar Sutume Kebede uit Ethiopië, die in 2:15.55 uur een parcoursrecord liep.

Bij de mannen was Eliud Kipchoge de grote topfavoriet, en de Keniaan liep er aanvankelijk prima ontspannen bij, terwijl men op wereldrecordtempo liep. Na een ruime twintig kilometer had hij het echter ineens zwaar en haakte hij af, waarna hij beetje bij beetje wegzakte naar de tiende plek in 2:06.50 uur.

Voorin zakte het tempo wat en streden de Kenianen Benson Kipruto en Timothy Kiplagat om de winst. Nadat Kiplagat afhaakte was die zege voor Kipruto, die met 2:02.16 uur alsnog een alleszins nette tijd liep - Kiplagat werd met 2:02.55 uur tweede.