Kooij net te snel voor Pedersen in openingsetappe Parijs-Nice

Olav Kooij heeft de openingsrit in Parijs-Nice gewonnen. In de sprint van een uitgedund peloton won de Nederlandse sprinter voor Mads Pedersen. Kooij is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

In de eerste etappe van Parijs-Nice moesten de renners 158 kilometer afleggen met daarin een paar hellingen van de derde categorie. De laatste beklimming van de dag was op dertien kilometer van de streep, de beklimming van de Côte d’Herbeville. Na drie kilometer in de wedstrijd reden drie renners weg uit het peloton.

De drie namen al snel drie minuten voorsprong, maar in het peloton werd er rustig gecontroleerd en met een kleine veertig kilometer te gaan werden ze ingerekend. Jonas Rutsch, een van de drie vluchters hield aan zijn ontsnapping wel de bergtrui over.

Het peloton hield tot aan de bonificatiesprint op 17 kilometer een behoorlijk tempo aan, waarna Matteo Jorgenson de tussensprint wist te winnen voor Remco Evenepoel en Egan Bernal. Evenepoel zette na de tussensprint nog even door, maar kreeg Jorgenson mee in zijn wiel en snel daarna kwam ook het peloton aansluiten. Ook op de laatste helling van de dag versnelde Evenepoel, ditmaal volgde Primoz Roglic in zijn wiel. Daarna rook Anthony Turgis zijn kans. De Fransman demarreerde in de laatste tien kilometer en nam een kleine twintig seconden voorsprong, maar ook hij haalde het niet en volgde er een massasprint.

In die massasprint trok Jasper Styuven de sprint aan voor zijn teamgenoot Mads Pedersen en Deense oud wereldkampioen ging als eerste de bocht in op 150 meter van de finish, maar werd in de laatste rechte lijn nog net voorbij gereden door Olav Kooij, die daarmee zijn derde seizoenszege van het jaar pakte. Kooij is door de zege ook de eerste leider in Parijs-Nice.

Results powered by FirstCycling.com