Bol met wereldrecord naar wereldtitel 400m indoor, zilver voor Klaver

In het Schotse Glasgow is zaterdag de tweede dag afgewerkt op het wereldkampioenschap indooratletiek. Dat leverde Nederland goud en zilver op, hoewel dat vooraf ook al wel een beetje op de lijst der verwachtingen stond.

400m vrouwen
Femke Bol was de torenhoge favoriete voor het goud, met Lieke Klaver als voornaamste kandidate voor zilver, en dat bleken correcte inschattingen. Bol domineerde en snelde op zeer overtuigende wijze naar 49,17 seconden, een verbetering van haar eigen wereldrecord. Klaver ging mee naar zilver in 50,16 seconden, nog net voor de Amerikaanse Alexis Holmes (50,24).

400m mannen
De Belg Alexander Doom kende de wedstrijd van zijn leven, en in de laatste meters snelde hij zelfs voorbij de Noorse favoriet Karsten Warholm voor het goud in 45,25 seconden, een nieuw Belgisch record. Warholm pakte in 45,34 seconden wel zilver, voor de 45,65 van de Jamaicaan Rusheen McDonald.

Verspringen mannen
Een van de mooiste finales in jaren, met in de eerste poging 8,22 meter voor zowel de Griekse grootheid Miltiadis Tentoglou als de Italiaan Mattia Furlani. Tentoglou sprong er 8,15 meter en later nog 8,19 meter bij, Furlani bleef met zijn op één na beste sprong steken op 8,10 meter en pakte zo het zilver, achter de Griek. Brons ging naar Carey McLeod uit Jamaica, die met 8,21 meter één centimeter achter de top-2 zat.

60m horden mannen
Job Geerds liep een uitstekend toernooi, met 7,66 in de series en 7,62 in de halve finales. In de finale was het goud voor de Amerikaanse topfavoriet Grant Holloway, die in 7,29 seconden - wederom een van de snelste tijden ooit - zijn tweede wereldindoortitel pakte. Zilver ging in 7,43 naar Lorenzo Simonelli uit Italië, voor de 7,47 van de Fransman Just Kwaou-Mathey.

60m vrouwen
Met 7,24 seconden plaatste N'Ketia Seedo zich voor de halve finales, maar die waren voor haar (7,29) het eindstation. In de finale schreef Julien Afred geschiedenis: met 6,98 seconden pakte ze niet alleen de eerste WK-medaille ooit, maar ook gelijk het eerste WK-goud ooit voor Saint Lucia in de sportwereld. Zilver ging in 7,00 seconden naar de Poolse Ewa Swoboda, die in de halve finales nog 6,98 liep, terwijl de Italiaanse Zaynab Dosso knap brons pakte in 7,05 seconden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Hét verhaal van de wedstrijd draaide om Margot Chevrier: bij een poging van de Française op 4,65 meter ging het helemaal fout. Chevrier liep een open enkelbreuk op, volgens omstanders stak het bot uit de wond, en kon pas na geruime tijd vervoerd worden richting ziekenhuis. De wedstrijd ging na een tijdje natuurlijk wel door en leverde verrassend goud op de voor de jonge Britse Molly Caudery, die over 4,80 meter sprong. Dat deed de Nieuw-Zeelandse Eliza McCartney ook, maar wel met meer pogingen. Brons was met 4,75 meter voor de Amerikaanse Katie Moon.

Hinkstapspringen mannen
Wereldoutdoorkampioen Hugues Fabrice Zango moest even aan de bak, nadat de Algerijn Yasser Triki de wedstrijd opende met 17,35 meter, maar in zijn vijfde poging sloeg de Burkinees toe: 17,53 meter en het goud was een feit voor Zango. Triki hield wel stand voor zilver, brons ging met 17,08 meter naar de Portugees Tiago Pereira.

3000m mannen
Al jarenlang ging het goud naar Ethiopië, maar dit keer kwam daar een einde aan: Selemon BArega en Getnet Wale werden in de slotronde op een hoop gelopen door de Schot Josh Kerr. De wereldkampioen op de 1500 meter snelde in een kolkende arena naar het goud in 7:42,98 minuten, voor de Amerikaan Yared Nuguse (7:43,59), die Barega met 7:43,64 nét naar het brons verwees.

3000m vrouwen
Ook bij de vrouwen wint Ethiopië al jaren en ook bij de vrouwen eindigde die reeks in Glasgow. Topfavoriete Gudaf Tsegay leek het gewoon waar te maken, maar in de slotmeters snelde de Amerikaanse Elle Purrier St Pierre in 8:20,87 naar het goud, nadat ze twee jaar geleden zilver won. Tsegay pakte in 8:21,13 wel zilver, voor de 8:22,68 van de Keniaanse Beatrice Chepkoech.