WK-brons meerkampster Dokter; Bol en Klaver indrukwekkend op 400m

In het Schotse Glasgow is vrijdag de eerste van drie dagen afgewerkt op het wereldkampioenschap indooratletiek. Er stonden natuurlijk gelijk al de nodige finales op het programma, en ook de Nederlandse ploeg kwam al meerdere keren in actie.

Vijfkamp vrouwen
Hét grote beeld van de vijfkamp was een dramatische: de Spaanse kanshebster Maria Vicente won de 60 meter horden overtuigend, maar bij het hoogspringen ging het helemaal fout. Na twee keurige sprongen ging het bij de aanloop van sprong drie totaal uit het niks fout bij een van de stappen, en Vicente leek het zelf gelijk te weten: haar achillespees bleek later volledig afgescheurd, niet alleen einde WK, maar zelfs einde seizoen en dus gaat er ook gelijk een streep door de Olympische Spelen komende zomer.

Uiteraard ging de wedstrijd verder wel gewoon door en dat leverde Belgisch goud op. Noor Vidts liep 8,27 seconden op de horden, sprong over 1,79 meter en stootte de kogel naar 14,26 meter. Vervolgens sprong ze naar 6,50 meter en was ze op de 800 meter met 2:12,99 minuten ruimschoots snel genoeg om de Finse Saga Vanninen, die de 800 meter als leidster begon, te passeren. Vanninen hield wel stand voor zilver, terwijl Sofie Dokter de eerste Nederlandse medaille pakte door de Italiaanse Sveva Gerevini te verslaan. Vidts won met 4773 punten, Vanninen pakte er 4677 en Dokter 4571.

60m mannen
Hét klapstuk van dag één, met een fraaie Amerikaanse strijd om het goud. Die werd na een absolute raketstart gewonnen door Christian Coleman, die naar een beste wereldjaarprestatie van 6,41 seconden snelde. Noah Lyles pakte met 6,44 seconden zilver, voor de bronzen Jamaicaan Ackeem Blake (6,46).

400m vrouwen
's Ochtends werden de series gelopen, waar Lieke Klaver (51,31) en Femke Bol (52,00) zonder problemen winnend doorheen kwamen. De halve finales stonden 's avonds op het programma en zorgden voor een spannend moment: Klaver maakte een valse start, maar mocht om onduidelijke redenen toch opnieuw starten. Gelukkig voor haar en Nederland, want met 51,18 seconden won ze haar halve finale. Bol deed dat uiteraard ook, ze leek zelfs joggend naar 50,66 seconden te snellen en is in de finale de grote favoriete voor goud.

Hoogspringen vrouwen
Lichtjes verrassend werd de regerend wereldkampioene indoor én outdoor, Yaroslava Mahuchikh, verslagen. Dat Nicola Olyslagers dat deed was dan weer niet heel verrassend, de Australische sprong als enige over 1,99 meter. Mahuchikh pakte met 1,97 meter wel zilver, voor de verrassende Sloveense Lia Apostolovski en haar 1,95 meter.

400m mannen
Geen Nederlandse deelname, maar het belooft wel een mooie strijd te worden. De Belg Alexander Doom won in 45,69 seconden de eerste halve finale, de andere ging in 45,86 naar de Noor Karsten Warholm.

Kogelstoten vrouwen
Met Jessica Schilder had Nederland zeker een goede kans op een medaille, maar de eerste twee pogingen mislukten en verder bleef Schilder staan op welgeteld één geslaagde poging, van de zes. De 19,37 meter was slechts genoeg voor plek vijf, dertig centimeter te weinig voor eremetaal. Het goud ging met 20,22 meter naar de Canadese Sarah Mitton, die drie centimeter verder kwam dan Yemisi Ogunleye uit Duitsland. Brons was met 19,67 meter voor de Amerikaanse Chase Jackson.

Kogelstoten mannen
Wereldrecordhouder en tweevoudig wereld- en olympisch kampioen Ryan Crouser had nog geen wereldindoortitel, nu wel. Vier van zijn vijf geslaagde pogingen zouden goed zijn geweest voor goud, de beste ging uiteindelijk naar 22,77 meter. Zilver was met 22,07 meter voor de Nieuw-Zeelander Tom Walsh, terwijl Leonardo Fabbri namens Italië brons pakte met 21,96 meter.

800m mannen
Nederland werd in de series vertegenwoordigd door Ryan Clarke, maar die wist de halve finales niet te bereiken: met 1:46,69 minuten werd hij vierde in zijn heat, maar die tijd was niet snel genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen, daar kwam hij een kleine vier tienden voor tekort.