Judoka Steenhuis wint Grand Slam-titel Baku, brons voor Korrel, Spijkers en Snippe

In het Azerbeidzjaanse Baku is het tweede Grand Slam-toernooi van het judoseizoen afgesloten. De zwaardere gewichten verliepen uitstekend voor Nederland, met op de slotdag één gouden en drie bronzen medailles.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis schopte het knap tot de finale en daarin wist ze zelfs de titel te pakken: met een fraaie sweep schoffelde ze Yuliia Kurchenko uit Oekraïne in de golden score onderuit voor een ippon. Yelyzaveta Lytvynenko uit Oekraïne won brons na een zege op de Sloveense Metka Lobnik, terwijl Anna Monta Olek uit Duitsland het andere bronzen gevecht won van de Poolse Beata Pacut-Kloczko.

Vrouwen +78kg
De Russische Elis Startseva schakelde twee Nederlandse judoka's uit: Karen Stevenson verloor in de tweede ronde, Marit Kamps in de kwartfinales. Laatstgenoemde mocht wel vechten voor brons en na een houdgreep op Milica Zabic uit Servië pakte ze die medaille. Startseva ging er in de halve finales uit tegen Romane Dick uit Frankrijk, maar won wel brons door in de laatste seconden van de Duitse Renee Lucht te winnen. Dicko won vervolgens de finale van de Italiaanse Asya Tavano.

Mannen -90kg
Noël van 't End verloor in de kwartfinales van thuisfavoriet Murad Fatiyev en ging in de herkansingen onderuit tegen diens landgenoot Vugar Talibov. Fatiyev haalde de finale en na vier zeges op straffen boekte hij daarin eindelijk een zege met een fraaie techniek: diep in de golden score legde hij de Hongaar Krisztian Toth op de rug. Talibov won de strijd om brons van de Fransman Alexis Mathieu, terwijl de Bulgaar Ivaylo Ivanov de andere bronzen strijd won van Ivan Felipe Silva uit Cuba.

Mannen -100kg
In de halve finales dolf Michael Korrel het onderspit tegen Piotr Kuczera uit Polen, maar hij pakte vervolgens wel brons met een zege op de Kazach Islam Bozbayev. In een Russisch onderonsje om het andere brons won Niiaz Bilalov van Mukhamed-Ali Mataev, waarna Kuczera in de finale vol op de rug gegooid werd door de Georgiër Ilia Sulamanidze: ippon.

Mannen +100kg
Jelle Snippe verloor in de halve finale van Dzhamal Gamzatkhanov uit Azerbeidzjan, nadat hij in de kwartfinales nog van landgenoot Jur Spijkers won. Snippe pakte vervolgens brons na een mooie counter op de Sloveen Enej Marinic, terwijl Spijkers met twee fraaie scores brons pakte tegen de Oezbeek Utkirbek Turoboyev. In de finale werd het toernooi afgesloten met een prachtige ippon van de Rus Valeriy Endovitskiy op thuisfavoriet Gamzatkhanov.