Nederlandse zwemsters wereldkampioen 4x100m vrij, Pan zwemt wereldrecord 100m vrij

In Doha is zondag de eerste avondsessie afgewerkt op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. Dat leverde voor Nederland gelijk een groot succes op, voor het eerst sinds de twee wereldtitels van de Golden Girls in 2009 en 2011 was er goud op de 4x100 meter vrije slag.

400m vrije slag mannen, finale
De Zuid-Koreaan Kim Woo-min opende razendsnel en sloeg een flink gat, maar in het laatste baantje werd het ineens bijzonder spannend. Elijah Winnington uit Australië en de Duitser Lukas Märtens kwamen in rap tempo dichterbij, maar Kim hield nét stand: goud in 3:42,71 minuten, net voor Winnington (3:42,86) en Märtens (3:42,96).

100m vlinderslag vrouwen, halve finales
De Duitse Angelina Kohler maakte weer grote indruk: met 56,11 seconden was ze niet alleen de snelste van het hele stel, ze was ook één honderdste van een seconde sneller dan de winnende tijd van de WK-finale van vorig jaar.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje plaatste zich als snelste voor de halve finales, maar daarin ging het mis: met 23,25 seconden kwam hij niet verder dan de gedeeld negende plek, waardoor hij de WK-finale naar alle waarschijnlijkheid aan zich voorbij zal zien gaan.

400m vrije slag vrouwen, finale
Erika Fairweather pakte al gelijk de leiding en de Nieuw-Zeelandse zou die alleen maar uitbouwen: goud in een scherpe 3:59,44 minuten. Het zilver was in 4:01,62 minuten voor de Chinese Li Bingjie, voor de Duitse Isabel Gose (4:02,39).

100m schoolslag mannen, halve finales
Arno Kamminga liet zien in prima vorm te zijn, in 58,87 seconden snelde hij naar de derde tijd en een finaleplaats. Die finaleplaats kwam er ook voor Caspar Corbeau, die in 59,33 seconden zijn PR benaderde en zich als zesde voor de eindstrijd plaatste.

4x100m vrij vrouwen, finale
Zoals wel meer landen bewaarde Nederland de sterkste zwemsters voor het laatst: Kim Busch opende met de zevende plek, Janna van Kooten leverde nog een plek in, maar de twee openingszwemmers hielden Nederland wel redelijk in de medaillerace. Kira Toussaint bracht de ploeg vervolgens naar de derde plek, waarna Marrit Steenbergen het af mocht maken.

Zij zwom al rap naar plek twee, maar de Australische slotzwemster Shayna Jack moest er ook aan geloven en in 3:36,61 minuten pakte Nederland het goud. Australië pakte in 3:36,93 zilver met Brianna Throssel, Alexandria Perkins, Abbey Harkin en Jack, terwijl het brons in 3:37,95 voor Canada was met Rebecca Smith, Sarah Fournier, Katerine Savard en Taylor Ruck.

4x100m vrij mannen, finale
Pan Zhanle noteerde vorig jaar al een van de snelste tijden ooit op de 100 meter vrije slag, met 46,97 in de finale van de Asian Games, maar in Doha ging de Chinees nog harder: de starter van China tikte aan na 46,80 seconden, een verbetering van het wereldrecord van David Popovici.

De race ging uiteraard door en Ji Xinjie, Zhang Zhanshuo en Wang Haoyu maakten het af voor goud in 3:11,08 minuten. Zilver ging op exact één seconde naar Alessandro Miressi, Lorenzo Zazzeri, Paolo Conte Bonin en Manuel Frigo uit Italië, voor de Amerikaanse ploeg met Matt King, Shaine Casas, Luke Hobson en Carson Foster (3:12,29).