Steenbergen, Corbeau en Kamminga naar halve finales op WK zwemmen

In Doha is zondag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen begonnen. In de series van dag één kwamen al de nodige Nederlanders in actie, vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd wordt de eerste avondsessie met finales en halve finales gezwommen.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen haalde vorig jaar de finale op het WK en ook nu begon de Nederlandse prima: met 2:11,45 minuten noteerde ze de derde tijd, alleen de Amerikaanse wereldkampioene Kate Douglass (2:10,01) en de Canadese Sydney Pickrem (2:10,97) waren sneller.

400m vrije slag mannen
Wereldkampioen Samuel Short uit Australië is niet aanwezig op het WK, vicewereldkampioen Ahmed Hafnaoui uit Tunesië bleef steken op de zeventiende plek. De snelste tijd was voor de Australiër Elijah Winnington in 3:44,37 minuten, voor de Duitser Lukas Märtens (3:44,77), goed voor brons op het WK vorig jaar.

100m vlinderslag vrouwen
Het gehele WK-podium van vorig jaar, inclusief de Chinese wereldkampioene Zhang Yufei, was niet van de partij, wat voor Angelina Kohler hoop biedt: de Duitse was met 56,41 seconden meer dan een seconde sneller dan de rest in de series.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje strandde vorig jaar in de halve finales, maar liet nu in elk geval zien in topvorm te zijn: met 23,02 seconden was hij zowaar de snelste van het hele veld, met de Amerikaan Michael Andrew één honderdste achter hem. Wereldkampioen Thomas Ceccon uit Italië was er overigens niet bij.

400m vrije slag vrouwen
De Australische wereldkampioene Ariarne Titmus en de Amerikaanse Katie Ledecky waren er niet, maar dat zorgde wel voor een mogelijk spannende finale: Li Bingjie uit China was met 4:04,65 minuten de snelste in de series, waar de top-6 binnen anderhalve seconden van elkaar zat. Imani de Jong bleef met 4:14,20 steken op de zestiende plek.

100m schoolslag mannen
De Chinees Qin Haiyang, de grote schoolslagkampioen van het WK van vorig jaar, was er in Doha niet bij. Arno Kamminga, vorig jaar goed voor WK-zilver, en Caspar Corbeau wel en de Nederlanders deden het prima: Corbeau noteerden in 59,38 seconden de vierde tijd, Kamminga's 59,61 was goed voor plek zes.

4x100m vrije slag vrouwen
Met Kim Busch, Milou van Wijk, Janna van Kooten en Kira Toussaint kwam Nederland tot de vierde tijd in 3:40,42 minuten, een ruime twee seconden achter de 3:38,33 van Australië. De Amerikaanse ploeg, in 2009 voor het laatst medailleloos, was er niet bij: ze zijn met te weinig zwemsters in Doha om een competitief team te vormen.

4x100m vrije slag mannen
Wereldkampioen Australië kampte met dezelfde situatie als de Amerikaanse vrouwen: te weinig zwemmers om een serieus team te vormen. De Amerikanen waren in 3:12,32 minuten het snelst in de series, voor de Italiaanse en Britse teams.