Baanrenner Awang sprint naar keirinwinst, Britse en Nieuw-Zeelandse medailleregen

In Adelaide is dit weekeinde de eerste van vier Nations Cup-weekeinden afgewerkt in het baanwielrennen. Die wedstrijden zijn van groot belang voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs dit jaar, twee van de drie tellen mee. Nederland was in Adelaide niet aanwezig en zal in maart moeten scoren in Hong Kong en de maand erna in het Canadese Milton.

Afvalkoers mannen
De wedstrijd eindigde in een sprint tussen de Canadees Dylan Bibic en thuisrijder Blake Agnoletto en het was Bibic die de rapste benen had, terwijl het podium werd gecompleteerd door de Amerikaan Grant Koontz.

Ploegenachtervolging vrouwen
Bryony Botha, Ally Wollaston, Samantha Donnelly en Emily Shearman bouwden namens Nieuw-Zeeland een mooie voorsprong op in de finale tegen het Britse kwartet Katie Archibald, Elinor Barker, Josie Knight en Anna Morris, wat de Nieuw-Zeelandse ploeg aan het einde nét vol wist te houden: 4:10,229 tegen 4:10,578 minuten. In een heerlijke strijd om brons, waarin het constant op en neer ging, won het Australië van Georgia Baker, Alexandra Manly, Sophie Edwards en Chloe Morgan in 4:14,565 van Maggie Coles-Lyster, Sarah van Dam, Ariane Bonhomme en Fiona Majendie uit Canada (4:15,732), voor wie het een halve kilometer te lang was.

Teamsprint vrouwen
De finale werd al snel niet zo spannend: het Chinese team van Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying kreeg te maken met een afgebroken zadel, waardoor Sophie Capewell, Emma Finucane en Katy Marchant in 46,023 seconden een simpele Britse zege boekten. Plek drie was in 47,390 seconden voor Ellesse Andrews, Shaane Fulton en Rebecca Petch uit Nieuw-Zeeland, die te snel waren voor Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen (47,686).

Ploegenachtervolging mannen
In een spannende finale waren de Britten Joshua Tarling, William Tidball, Rhys Britton en Charlie Tanfield net te sterk voor thuisrijders Conor Leahy, James Moriarty, Kelland O'Brien en Sam Welsford: 3:48,469 tegen 3:49,876 minuten. De derde plek ging naar het Italiaanse team van Francesco Lamon, Elia Viviani, Davide Boscaro en Filippo Ganna, dat in 3:49,825 dankzij een fantastische slotkilometer van Ganna afrekende met Aaron Gate, Campbell Stewart, Keegan Hornblow en Thomas Sexton uit Nieuw-Zeeland (3:52,073).

Afvalkoers vrouwen
Maja Tracka uit Polen ging er als laatste vóór de podiumplaatsen af, waarna de Britse Jessica Roberts in de sprint ten onder ging: derde. De Amerikaanse Jennifer Valente was vervolgens dusdanig moegestreden dat Ally Wollaston uit Nieuw-Zeeland haar het nakijken gaf en de winst pakte.

Teamsprint mannen
Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman en Matthew Richardson maakten namens het thuisland grote indruk en in 42,154 seconden snelde het trio in de finale naar de winst tegen Yoshitaku Nagasako, Yuta Obara en Kaiya Ota uit Japan (42,750). Het Britse trio Jack Carlin, Ed Lowe en Hamish Turnbull won in 42,915 seconden van Guo Shuai, Liu Qi en Zhou Yu uit China (43,221) in de strijd om plek drie.

Madison vrouwen
Het Britse duo Katie Archibald/Elinor Barker pakte al snel flink wat punten en kwam daarna eigenlijk geen moment meer in de problemen. Plek twee ging naar thuisduo Georgia Baker/Alexandra Manly, vooral na een zeer sterk slot, terwijl het Amerikaanse tweetal Jennifer Valente/Lily Williams het podium completeerde.

Keirin mannen
In een heerlijke finale was de Maleisische veteraan Azizul Awang nét de snelste, welgeteld zes duizendsten van een seconde voor Shinji Nakano uit Japan. Diens landgenoot Kaiya Ota completeerde het podium, vor de Brit Jack Carlin, thuisfavoriet Matthew Richardson en de Chinees Xue Chenxi.

Sprint vrouwen
De Japanse Mina Sato kende een topdag, met onder meer een 2-0 zege op de Britse wereldkampioene Emma Finucane in de kwartfinales. In de halve finale ging de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews hard onderuit na een tikje tegen Sato's achterwiel, waardoor Andrews niet meer verder kon. Sato ging er in een zeer spannende finale vervolgens met 2-1 toch af tegen de Duitse Emma Hinze, die in de beslissende heat 0,005 seconden sneller was. De Française Mathilde Gros reed een ererondje voor het brons, omdat Andrews niet kon starten.

Omnium mannen
De Canadees Dylan Bibic en de Italiaan Elia Viviani waren de grote kemphanen, beiden wonnen ze een van de eerste drie onderdelen en tot aan het eind streden ze om de winst op de afsluitende puntenkoers. Ze eindigden zelfs gelijk in punten, maar Bibic kwam als twaalfde over de meet van de puntenkoers, Viviani als dertiende en zo pakte de Canadees de winst - de Belg Lindsay de Vilder zat er maar vlak achter en werd derde, terwijl de overwinning maar een paar meter van hem vandaan was.

Madison mannen
De Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart pakten al snel de leiding en die zou het duo uiteindelijk ook niet meer uit handen geven. Roger Kluge en Theo Reinhardt boden het langst tegenstand, maar de Duitsers moesten genoegen nemen met plek twee, voor de Britten Joshua Tarling en Oliver Wood.

Sprint mannen
De Japanner Kaiya Ota nam het in de finale op tegen Matthew Richardson en nadat de thuisrijder de eerste heat won, sloeg Ota zowaar terug met twee zeges en dus de verrassende eindwinst. Met Matthew Glaetzer stond een tweede Australiër op het podium, nadat zijn Maleisische opponent, Azizul Awang, met gezondheidsproblemen verstek moest laten gaan in de kleine finale.

Keirin vrouwen
Mina Sato kende misschien wel het sterkste weekeinde uit haar carrière en de Japanse bekroonde dat door de keirinfinale te winnen, negen duizendsten van een seconde voor de Britse Katy Marchant. Lauriane Genest uit Canada werd derde, voor het Britse duo Emma Finucane en Sophie Capewell en met de Duitse Lea Friedrich op plek zes.

Omnium vrouwen
Ally Wollaston uit Nieuw-Zeeland en de Britse Katie Archibald domineerden de wedstrijd na de eerste drie onderdelen en hun top-2-posities kwamen niet in gevaar. In de afsluitende puntenkoers was Wollaston net een tikkeltje sterker en zij pakte de winst, voor Archibald en de Amerikaanse Jennifer Valente.