Van Empel prolongeert wereldtitel veldrijden; Brand en Pieterse ook op podium

Fem van Empel heeft in het Tsjechische Tábor haar wereldtitel veldrijden geprolongeerd. De Nederlandse reed al na twee minuten weg bij de rest en won met ruim één minuut voorsprong op haar landgenotes Lucinda Brand en Puck Pieterse.

Het WK bij de vrouwen was geen moment spannend. Vooraf was Fem van Empel de grote favoriete voor de wereldtitel en kende ook direct een goede start. Ze dook als tweede het veld in achter Ceylin del Carmen Alvarado en nam vrij snel over van haar landgenote.

Van Empel had na de openingsronde al een voorsprong van zestien seconden op Puck Pieterse en Lucinda Brand, Alvarado volgde al op meer dan een halve minuut. Gedurende de wedstrijd zou Van Empel alleen maar verder uitlopen en was er vooral spanning om de strijd om het zilver. Tot halverwege de cross leek Pieterse de beste papieren te hebben voor de tweede plaats, maar gedurende de wedstrijd ging het steeds moeizamer bij Pieterse. Brand kwam snel op het wiel en liet haar vervolgens ook achter en reed op ruim één minuut van de superieure Van Empel naar de tweede plaats. Pieterse moest genoegen nemen met brons. Alvarado kwam als vierde over de streep.

Ook in de jeugd was er succes voor Nederland. In de beloftencategorie maakte Tibor Del Grosso zijn favorietenrol waar. De jonge Nederlander, die vorig jaar al tweede werd achter Thibau Nys, domineerde de hele wedstrijd en won met een halve minuut op de Belgen Emiel Verstrynge en Jente Michels.