Van Rouwendaal pakt wereldtitel 10 kilometer openwaterzwemmen

Sharon van Rouwendaal is voor de tweede keer wereldkampioen openwaterzwemmen op de 10 kilometer geworden. In Doha pakte de 30-jarige Nederlandse het goud na een spannende eindsprint voor de Spaanse María de Valdés. Door de zege is Van Rouwendaal ook geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs.

In het eerste deel van de wedstrijd was het Katie Grimes die het tempo bepaalde. De pas 18-jarige Amerikaanse zwemster zorgde met haar tempo dat regerend wereldkampioene Leonie Beck niet meekon, Sharon van Rouwendaal kon wel mee in het tempo van Grimes en na ruim één uur zwemmen nam de Nederlandse over.

Van Rouwendaal zorgde voor een tempoversnelling en probeerde haar concurrentes te lossen, alleen was haar versnelling niet voldoende. Bij het ingaan van de slotronde zwom de Nederlandse opnieuw op kop, maar werd voorbij gezwommen door Moesha Johnson. De Australische zwemster had een kleine voorsprong te pakken, maar in het slot kwamen María de Valdés en Van Rouwendaal terug, waarna de Nederlandse in de eindsprint won voor de Spaanse. Het brons ging naar de Portugese Angélica André voor de Australische Johnson.