Vallende Van der Poel lijdt in Benidorm eerste nederlaag; Van Aert wint in Benidorm

Wout van Aert heeft zondag de wereldbeker in Benidorm op zijn naam geschreven. In Spanje won hij voor Europees kampioen Michael Vanthourenhout. Mathieu van der Poel kwam in de voorlaatste ronde ten val en wist voor het eerst dit seizoen de veldrit niet te winnen.

Voor het laatst dit seizoen stond dit seizoen een duel tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidock op het programma. Alle drie de veldrijders hadden in Benidorm geen beste start. Van Aert miste zijn start, Van der Poel moest in de tweede bocht van zijn fiets vanwege kettingproblemen en Pidcock was ook niet goed weg.

De wegwielrenners lieten op een oplopende asfaltstrook hun klasse zien. Van Aert meldde zich voor het eerst aan de leiding en niet veel later zou ook Van der Poel vooraan de aansluiting maken. Pidcock deed er wat langer over, maar ook de Engelsman zou zich op kop van de wedstrijd melden.

Na een versnelling van Van der Poel op de oplopende asfaltstrook kon alleen Van Aert het wiel houden van de wereldkampioen. Steeds na de versnellingen op de oplopende strook viel het stil en zou er een kopgroep van acht ontstaan. In de voorlaatste ronde ging Van der Poel in fout. De Nederlandse wereldkampioen kwam in aanraking met een paal en kon de overwinning in Benidorm vergeten. Van Aert profiteerde daarvan door eens goed door te trekken en reed samen met Europees kampioen Michael Vanthourenhout weg bij de rest.

Bij het ingaan van de slotronde hadden de twee Belgen een voorsprong van twintig seconden op de rest. In die slotronde reed Van Aert op de oplopende strook weg bij zijn landgenoot. Toch kwam de overwinning nog in gevaar doordat Van Aert bij het opspringen na de balkjes ten val kwam, maar hij hield net voldoende over op Vanthourenhout en sloot zijn veldritseizoen af met een zege. Thibau Nys werd op gepaste afstand derde, Van der Poel kwam als vijfde over de streep.