Van Empel te snel voor Pieterse in Benidorm; eindzege voor Alvarado in wereldbeker

Fem van Empel heeft de wereldbekercross in Benidorm gewonnen. In een spannende laatste ronde was de Nederlandse wereldkampioene net te sterk voor Puck Pieterse. Ceylin del Carmen Alvarado werd derde en is met nog één wedstrijd te gaan al zeker van de overwinning in de wereldbeker.

In het Spaanse Benidorm ging de wereldbeker na twee weken weer verder nadat vorige week de nationale kampioenschappen werden verreden. Alle belangrijke namen stonden aan de start en in de eerste ronde reden Fem van Empel, Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado direct vooraan. Kersvers Nederlandse kampioene Lucinda Brand had haar start gemist en moest direct in de achtervolging, maar zou nooit bij de eersten geraken.

Na een technisch foutje van Alvarado moest de Nederlandse even afhaken bij haar twee landgenoten, maar doordat Van Empel en Pieterse steeds naar elkaar keken kon Alvarado weer aanhaken. Bij een nieuwe versnelling van Van Empel en Pieterse moest Alvarado afhaken, maar het viel steeds stil, waardoor ze met z'n drieën de slotronde ingingen.

Na een nieuwe versnelling in de kopgroep moest Alvarado definitief afhaken en was er een spannende strijd tussen Van Empel en Pieterse, die pas in de laatste ronde werd beslecht. Wereldkampioene Van Empel ging in de laatste bocht voorbij haar landgenote, waarna ze de sprint met overtuiging won voor Pieterse. Alvarado werd op gepaste afstand derde, maar dat was wel voldoende voor eindwinst in de wereldbeker met nog één wedstrijd te gaan.