Swiatek door op Australian Open, Rybakina verliest na monstertiebreak

Tennisster Iga Swiatek staat in de derde ronde van de Australian Open. De als eerste geplaatste Poolse was in de tweede ronde met 6-4, 3-6, 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Danielle Collins, verliezend finaliste in 2022, die na dit jaar afscheid neemt van de sport.

Het toernooi eindigde in de tweede ronde al voor Elena Rybakina uit Kazachstan, als derde geplaatst en de verliezend finaliste van vorig jaar. De Russische Anna Blinkova en Rybakina verdeelden de eerste twee sets netjes, waarna set drie uitliep op een tiebreak. Die hield maar niet op, maar na een ruim half uur, vele matchpoints over en weer en de langste tiebreak ooit bij de vrouwen was het dan toch voorbij op het moment dat Rybakina een bal buiten de lijnen sloeg: 6-4, 4-6, 7-6 (20) voor Blinkova.

De Amerikaanse Jessica Pegula was als vijfde geplaatst, maar ging er een stuk steviger uit dan Rybakina: Clara Burel uit Frankrijk was met 6-4, 6-2 een flinke maat te groot. De als veertiende geplaatste Russische Daria Kasatkina sneuvelde met 4-6, 6-3, 6-3 tegen de Amerikaanse Sloane Stephens, die elf jaar geleden de halve finales bereikte in Melbourne.

De als elfde geplaatste Letse Jelena Ostapenko won met 6-0, 3-6, 6-4 van Ajla Tomljanovic uit Australië, terwijl de Chinese Zheng Qinwen (12) met twee keer 6-3 won van de Britse Katie Boulter en zich nu op mag gaan maken voor een duel met landgenote Wang Yafan.