Swiatek en Rybakina door op Australian Open, slagveld bij de vrouwen

Tennisster Iga Swiatek heeft zich na een wat stroeve start geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. De als eerste geplaatste Poolse rekende met 7-6 (2), 6-2 af met de Amerikaanse Sofia Kenin, nota bene in 2020 nog de winnares in Melbourne, maar daarna door onder meer blessures ver weggezakt.

De verliezend finaliste van vorig jaar, Elena Rybakina uit Kazachstan (3), begon met een 7-6 (6), 6-4 zege op Karolina Pliskova uit Tsjechië, terwijl de Amerikaanse Jessica Pegula (5) met 6-2, 6-4 van qualifier Rebecca Marino uit Canada won.

De Letse Jelena Ostapenko (11), vorig jaar goed voor de kwartfinales, schakelde wildcardspeelster Kimberly Birrell met 7-6 (5), 6-1 uit, terwijl de Chinese Zheng Qinwen (12) met 3-6, 6-2, 6-3 te sterk was voor de Amerikaanse Ashlyn Krueger. Daria Kasatkina is tot slot ook door: de als veertiende geplaatste Russische was met 6-2, 3-6, 6-2 te sterk voor de Amerikaanse Peyton Stearns.

Waar bij de mannen vrijwel de gehele top-32 de eerste ronde overleefde, was het beeld bij de vrouwen nogal anders: maar liefst twaalf van de geplaatste speelsters vloog er in de afgelopen drie dagen al uit, het hoogste aantal op een Grand Slam-toernooi sinds men met 32 geplaatste speelsters aan het toernooi begint, wat vanaf Wimbledon 2001 de standaard is.