2 op de 3 mensen in Nederland koopt regelmatig te veel voedsel voor feestdagen

Tweederde van de mensen in Nederland koopt regelmatig te veel voedsel voor de feestdagen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van social impactbedrijf Too Good To Go. Uit het onderzoek, dat de houding van mensen ten opzichte van voedselverspilling en gedragspatronen tijdens de feestdagen belicht, blijkt dat maar liefst 27% van de ondervraagden tot een kwart van al het eten weggooit.

Hoewel een rijkelijk gevulde eettafel voor veel mensen aantrekkelijk klinkt, brengt dit ook het risico van voedselverspilling met zich mee. 

  • 2 op de 3 koopt regelmatig te veel voedsel voor de feestdagen
  • 27% geeft aan tot een kwart van het eten tijdens de feestdagen te verspillen
  • 2 op de 5 geeft aan minder of goedkoper voedsel te kopen vanwege inflatie
  • 53% heeft de gewoonte een nieuwe maaltijd te bereiden van eten dat tijdens de feestdagen overgebleven is

Voedselverspilling is een van de meest urgente problemen van deze tijd en de komende feestdagen vormen daarop geen uitzondering. Elk jaar wordt 40% van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, weggegooid. Het aanbieden van een grote verscheidenheid aan eten is voor veel mensen een essentieel element van de feestmaaltijd. Hoewel slechts een minderheid hele maaltijden weggooit, belandt een groot deel van al het eten tijdens de feestdagen nog steeds in de vuilnisbak.

“Voedselverspilling beperken is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor de planeet. Eten speelt een enorme rol tijdens de feestdagen. We zien in deze periode dat sauzen, gekookte groenten en brood het meest verspild worden. En dat is zonde, want er bestaan enorm veel manieren om deze restjes te verwerken en zo langer te genieten van al dat lekkere eten dat we met zoveel liefde hebben klaargemaakt. Bovendien is voedselverspilling inperken goed voor je portemonnee, wat vooral in de decembermaand een fijn voordeel is,” deelt Geertje Zeegers, Country Director bij Too Good To Go Nederland.

Betaalbare en duurzame feestdagen
Voor twee op de vijf mensen in Nederland zijn de algemene prijsstijgingen een reden om minder of goedkoper eten te kopen voor de feesten. Vooral de huishoudens met kinderen geven voorkeur aan goedkopere producten of producten die in de aanbieding zijn om tijdens de kerstdagen kosten te besparen. Too Good To Go deelt extra tips om de kosten laag te houden en onnodige voedselverspilling te voorkomen:

  1.  Plan je boodschappen goed - Goed plannen is het halve werk. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan op het aantal gasten dat je aan jouw kersttafel serveert. Kijk daarnaast wat je nog in je voorraadkasten hebt voordat je je boodschappenlijstje opschrijft om te voorkomen dat je meer koopt dan nodig.
  2. Kies eten met een korte houdbaarheidsdatum - Op het laatste moment boodschappen doen voor het kerstdiner? Koop dan eten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Zo voorkom je voedselverspilling in de supermarkt.
  3. Geef de voorkeur aan recepten met ingrediënten die je regelmatig gebruikt - Herinner je je dat ene potje kruiden dat je vorig jaar kocht voor een kerstdiner, en daarna nooit meer hebt gebruikt? Kies daarom voor ingrediënten die je ook ná de feestdagen nog gebruikt. Scheelt ook een hoop stress tijdens de voorbereidingen, want tussen alle drukte door heb je minder tijd om uit te zoeken waar dat ene onbekende ingrediënt in de winkel ligt.
  4. Het beste halen uit restjes - Sauzen, gekookte groenten en brood: dé meest verspilde etenswaren tijdens de feestdagen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd, want met deze tip verspil je nooit meer een saus. Wat er over is kun je gewoon invriezen, bijvoorbeeld in een bakje of in kleine porties in een ijsblokjesvorm. Het enige wat je hoeft te doen is ze au bain-marie opwarmen of rechtstreeks in de pan ontdooien.
  5. Kijk, ruik, proef – voor je verspilt - Houd er rekening mee dat voedsel dat op de juiste manier wordt bewaard langer houdbaar is. Zo gaan eieren die in de koelkast worden bewaard zelfs nog enkele weken na de houdbaarheidsdatum mee. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je voedsel met een Ten minste Houdbaar Tot-datum nog kan eten nadat de datum verstreken is. In veel gevallen kan eten en drinken namelijk nog lang na de THT-datum worden geconsumeerd.

*Cijfers uit onderzoek van PanelWizard onder 1000 mensen in Nederland in opdracht van Too Good To Go (november 2023).