Noorse biatleten pakken 1-2-3-4'tje in Oostenrijk, Öberg soleert naar zege

Het World Cup-circus in het biatlon is deze week neergestreken in Oostenrijk. Na de openingsweek in het Zweedse Östersund is nu Hochfilzen aan de beurt, waar vrijdag en zaterdag werd gestreden op de sprints - twee schietbeurten - en de achtervolgingen - vier schietbeurten en de uitslag van de sprint als startvolgorde.

Sprint mannen
Johannes Dale-Skjevdal uit Noorwegen liet twee keer één schijf staan, maar langlaufend was hij dusdanig snel dat zijn tijd aan de finish lang de snelste was. De Zweed Sebastian Samuelsson dook er met één misser 9,2 seconden onderdoor, waarna hij op zijn beurt dan weer door twee Noren verdrongen werd: zowel veteraan Tarjei Bø als Sturla Holm Lægreid bleven foutloos op de schietbaan. Bø noteerde de snelste tijd, Lægreid kwam 4,9 seconden tekort.

Zo kwam Samuelsson op exact tien seconden te staan, maar dat leverde hem uiteindelijk wel de derde en laatste podiumplek op. Landgenoot Martin Ponsiluoma werd op 18,4 seconden vierde met ook één misser, Dale-Skjevdal hield stand op de vijfde plek, zeven seconden voor landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen. De vorig seizoen extreem dominante Noor Johannes Thingnes Bø schoot drie keer mis en moest genoegen nemen met plek elf op 47,1 seconden van zijn oudere broer.

Sprint vrouwen
Met één misser kwam Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk aan de finish met een prima tijd, maar al snel bleek duidelijk dat het niet voor de winst zou zijn. Die strijd ging tussen de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold en Elvira Öberg uit Zweden: Tandrevold schoot foutloos, Öberg was beduidend sneller, maar liet één schijf staan. Uiteindelijk bleek het goede schieten van Tandrevold doorslaggevend, zij pakte de winst met 4,9 seconden voorsprong op Öberg.

Braisaz-Bouchet hield de derde plek wel vast, hoewel het weinig scheelde: de Zwitserse Lena Häcki-Gross liet één schijf staan en kwam 0,3 seconden tekort voor haar tweede individuele podium ooit - sterker nog, als die schijf ook om was gevallen had ze haar eerste zege ooit kunnen boeken. De Italiaanse Lisa Vittozzi werd op 24,4 seconden vijfde, maar had daar wel tien treffers voor nodig.

Achtervolging mannen
Tarjei Bø kreeg al snel gezelschap van Lægreid en Samuelsson, maar bij schietbeurt één nam Lægreid met vijf treffers een flinke voorsprong. Bij schietbeurt twee liet Lægreid een schijf staan, waardoor Samuelsson aan kon sluiten, terwijl Tarjei Bø moeite had om in de buurt te blijven. Bij de derde schietbeurt ging het fout voor Samuelsson: twee missers, waardoor zijn kansen verkeken waren. Ondertussen kwam Johannes Thingnes Bø juist opzetten, met in totaal één misser pakte hij de leiding.

De jongere van de gebroeders Bø arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, schoot alle schijven om en ging op weg naar zijn soevereine eerste zege van de winter. Het Open Noors Kampioenschap achter hem werd beslist in het voordeel van Dale-Skjevdal: ondanks drie missers werkte hij zich met ontzettend sterk langlaufen op naar de tweede plek, voor Tarjei Bø, die in de slotklim nog afrekende met de kapotgestreden Lægreid - een Noors 1-2-3-4'tje.

Achtervolging vrouwen
Met een misser op de schietbaan werd Tandrevold al snel gepasseerd door de foutloze Häcki-Gross en Vittozzi, terwijl Öberg met eveneens één misser halverwege bij Tandrevold zat, een kleine vijftien seconden achter Häcki-Gross. De eerste staande schietbeurt leverde juist voor de twee koploopsters een misser op, terwijl Öberg en Tandrevold alles raakten, waardoor zij de kopposities in handen namen.

De twee kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt en raakten beiden alle vijf schijven, maar Tandrevold had wat problemen met haar wapen en verloor veel tijd. Öberg kon zo langlaufend naar de zege, maar Tandrevold werd aangevallen door Häcki-Gross. De Zwitserse sprintte de Noorse eruit en pakte met de tweede plek toch haar tweede individuele World Cup-podium ooit en de beste klassering uit haar carrière.