Judoka Van Dijke pakt Grand Slam-titel in Tokyo

In Tokyo wordt dit weekeinde het laatste Grand Slam-toernooi van het judojaar gehouden. Zaterdag stonden de eerste zes gewichtsklasses op het programma en dat leverde een Nederlandse overwinning op bij een van de meest prestigieuze toernooien van het jaar.

Vrouwen -57kg
De jonge Julie Beurskens ging in haar tweede gevecht onderuit tegen de Japanse Ayami Takano, terwijl Pleuni Cornelisse in de kwartfinales verslagen werd door Jessica Lima uit Brazilië. Diezelfde Lima schopte het tot de finale en werd daarin geklopt door Christa Deguchi uit Canada, wiens eeuwige rivale - en landgenote - Jessica Klimkait brons pakte, net als de Taiwanese Lien Chen-Ling.

Vrouwen -70kg
Sanne van Dijke was op dreef, won de kwartfinale van de Roemeense Serafima Moscalu en was in de halve finale te sterk voor Ai Tsunoda Roustant uit Spanje. In de finale kwam het tegen Shiho Tanaka tot een verlenging, waarin Van Dijke de Japanse op haar zij legde voor de titel. Roustant pakte brons, net als Moscalu. Kim Polling ging er eerder in de kwartfinales uit tegen Tanaka.

Vrouwen +78kg
Voor Marit Kamps en Karen Stevenson eindigde het toernooi in de tweede ronde: Kamps sneuvelde tegen de Japanse Mao Arai, Stevenson ging ten onder tegen Park Saet-byeol uit Zuid-Korea. Arai pakte later de titel door in de finale te winnen van de Française Lea Fontaine, Park won net als de Israëlische Raz Hershko brons.

Mannen -73kg
Nederlanders deden er niet mee, maar met Soichi Hashimoto stond er wel een thuisjudoka in de finale. De Japanner verloor echter van Hidayat Heydarov uit Azerbeidzjan, brons ging naar Giorgi Terashvili uit Georgië en de Fransman Manuel Lombardo - beiden deden dat na een verloren halve finale.

Mannen -81kg
Ook hier geen Nederlandse deelname, maar de Belgische superster Matthias Casse was wel op dreef. Hij haalde de finale, maar verloor daarin van de Zuid-Koreaan Lee Joon-hwan. De Rus David Karapetyan, winnaar van de Grand Slam in Abu Dhabi, pakte brons, net als Zelim Tckaev uit Azerbeidzjan.

Mannen -90kg
Noël van 't End won eerder in het jaar de Grand Slams in Parijs en Antalya, maar ging er in zijn eerste gevecht uit tegen de Rus Mikhail Igolnikov, die op zijn beurt de Grand Slams van Ulaanbaatar en Baku won. Igolnikov moest het uiteindelijk doen met brons, net als de Italiaan Christian Parlati, terwijl de thuisfans aan het feest konden: Sanshiro Murao won de finale van de Georgiër Luka Maisuradze.