September breekt hitte-records
De Copernicus Climate Change Service zei dat de mondiale gemiddelde temperatuur in september met zo’n absurde marge records heeft gebroken dat klimaatexperts moeite hebben om het fenomeen te beschrijven.
Na een zomer met recordwarmte hield het abnormaal warme weer aan tot in september, wat een nieuw niveau boven de normale temperatuur voor de tijd van het jaar zette, zo meldde het Klimaatagentschap van de Europese Unie vandaag.
De gemiddelde temperatuur op aarde van afgelopen maand lag 0,93°C boven het gemiddelde van september 1991-2020. Dit is de warmste marge boven het gemiddelde voor een maand in 83 jaar aan gegevens bijgehouden door de Copernicus Climate Change Service.
“Het is echt verbijsterend”, zegt Copernicus-directeur Carlo Buontempo. “Zoiets hebben we in geen enkele maand in onze administratie gezien.”
Terwijl juli en augustus hogere temperaturen kenden omdat het warmere maanden op de kalender zijn, kende september wat wetenschappers de grootste anomalie noemen, oftewel een afwijking van normaal. Temperatuurafwijkingen zijn cruciale gegevens in een opwarmende wereld. “Dit is geen mooie weerstatistiek”, zei klimaatwetenschapper Friederike Otto van het Imperial College of London in een e-mail. “Het is een doodvonnis voor mensen en ecosystemen. Het vernietigt bezittingen, infrastructuur en oogst.”
Copernicus berekende dat de gemiddelde temperatuur voor september 16,38°C bedroeg, waarmee het oude record van september 2020 met maar liefst een halve graad Celsius werd verbroken. Dit is een enorme marge in klimaatgegevens. De hete temperaturen strekten zich uit over de hele wereld. Deze werden vooral veroorzaakt door de aanhoudende en ongebruikelijke warmte in de oceanen van de wereld, die in september niet zo veel afkoelde als normaal en sinds de lente recordheet zijn geweest, zei Buontempo.
Volgens Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus, is de aarde op weg naar het warmste jaar ooit gemeten, ongeveer 1,4°C warmer dan in de pre-industriële tijd.
Afgelopen september was het 1,75°C warmer dan halverwege de 19e eeuw, zo meldde Copernicus. De wereld kwam in 2015 overeen om te proberen de toekomstige opwarming te beperken tot 1,5°C sinds de pre-industriële tijd.
Het mondiale drempeldoel van 1,5°C geldt voor temperatuurgemiddelden op lange termijn, niet voor een enkele maand of jaar. Wetenschappers uitten echter nog steeds hun ernstige bezorgdheid over de records die werden gevestigd.
“Wat we nu zien is de achtergrond van een snelle opwarming van de aarde in een tempo dat de aarde in geen eeuwen heeft gezien, gekoppeld aan El Nino, een natuurlijke klimaatcyclus die een tijdelijke opwarming is van delen van de Stille Oceaan die het weer wereldwijd verandert.", zegt de Amerikaanse klimaatwetenschapper Jessica Moerman, die tevens voorzitter is van het Evangelical Environmental Network. "Deze dubbele klap samen is waar dingen gevaarlijk worden."