Alex Jones klaagt over oligarchen in de VS op Russische Staatstelevisie

De extreem-rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones heeft de VS vergeleken met de kapers van 9/11 in een interview met een prominente Russische mediapresentator.

In het 45 minuten durende interview met Vladimir Solovyov, een van de belangrijkste propagandisten van Moskou, uitte Jones een reeks ongefundeerde of valse beschuldigingen aan het adres van enkele van Amerika's rijkste mensen en trok hij vergelijkingen tussen hun "macht" over het land en de kapingen van 11 september.

Jones verschijnt zelden in de media sinds hij werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan mensen die betrokken waren bij de schietpartij in Sandy Hook in 2012 wegens het verspreiden van valse theorieën over het incident. Zijn interview met Solovyov is opnieuw een voorbeeld van hoe de Russische propagandamachine de standpunten van Amerikaanse commentatoren en samenzweringstheoretici uitbuit om hun verhaal rond de oorlog in Oekraïne te bevestigen.

Tijdens zijn interview in Full Contact zei Jones dat hij er trots op is Amerikaan te zijn, maar dat hij in een "bezet globalistisch land" woont. Hij beschuldigde "oligarchen" zoals "Klaus Schwab en Bill Gates" ervan het land te beheersen. In een reeks bizarre opmerkingen beweerde hij dat ze "iedereen arresteren" en dat "ons land wordt gegijzeld".

"Ze zijn zo gewend gebruik te maken van de Amerikaanse macht, van ons land dat ze in gijzeling hebben genomen, zoals kapers die een vliegtuig overnemen," zei Jones. "Ze vliegen het Amerikaanse vliegtuig in het gebouw dat Rusland heet, net zoals op 9/11. En dus probeer ik dat te stoppen."

Jones vertelde dat hij met de dood werd bedreigd, maar dat hij nu met zijn rug tegen de muur staat en alleen nog maar door kan gaan met wat hij doet.

Jones herhaalde de uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin, die werden gebruikt als voorwendsel voor de invasie in februari 2022, dat er nazi's actief waren in Oekraïne. Hij zei "we moeten de waarheid vertellen over wat er in Oekraïne gebeurt, zelfs als we daardoor gedood worden, want de globalisten zijn krankzinnig en geestelijk [sic] gedegenereerd."

Over de dreiging van een nucleaire oorlog zei Jones dat als er zo'n conflict komt "het tenminste de globalisten zal doden zodat we allemaal samen kunnen sterven". Voor geen van zijn beweringen noemde Jones bronnen of een verificatie.

Solovyov zei dat Jones hem deed denken aan de "beste jaren van Rush Limbaugh, met je temperament, je energie en je bereidheid om de waarheid te vertellen".

Jones heeft een lange geschiedenis van het verspreiden van desinformatie en complottheoriën over Amerikaanse en wereldwijde gebeurtenissen. In 2022 veroordeelde een jury in Connecticut de oprichter van Infowars tot het betalen van een schadevergoeding van 965 miljoen dollar aan de families van acht slachtoffers van de Sandy Hook schietpartij voor het leed dat werd veroorzaakt door zijn leugens. Jones hield toendertijd vol dat de schietpartij op de school in scène was gezet om de wapenwetgeving in de VS drastisch aan te kunnen scherpen.