Femke Bol verbreekt 41 jaar oud wereldrecord in Apeldoorn

Tijdens het Nederlands kampioenschap indooratletiek in het Apeldoornse Omnisport heeft Femke Bol alle ogen van de atletiekwereld op zich gericht gekregen. De Nederlandse superster liep op de 400 meter een jarenlang bijna onbreekbaar geacht wereldrecord uit de boeken.

De Tsjechoslowaakse Jarmila Kratochvilova liep in 1982 in Milaan naar een tijd van 49,59 seconden en verbrak daarmee haar eigen wereldrecord van een jaar eerder (49,64). Sindsdien liep alleen de Tsjechoslowaakse zelf nog een keer onder de 50 seconden, deed landgenote Tatana Kocembova dat in 1984 ook nog twee keer en Natalya Nazarova uit Rusland in 2004 ook nog.

Vervolgens kwam er Femke Bol, die op 11 februari dit jaar in het Franse Metz al een sensationele 49,96 liet noteren, maar daar bleef het niet bij. In Apeldoorn gingen alle remmen los voor Bol, die woensdag haar 23e verjaardag viert: met een geweldige slotronde snelde ze naar een bizarre tijd van 49,26 seconden, waarmee Kratochvilova - al decennia een van de meer verdachte atletes uit het Oostblok - op de 400m indoor uit de boeken is.

Lieke Klaver ging in het kielzog van Bol overigens bijzonder sterk mee en liep een dik persoonlijk record van 50,34 seconden, terwijl Cathelijn Peeters in 53,11 seconden als derde finishte.