Tulpenboer ruilt gas in voor warmte uit Bitcoin-mining
Enorme energiekosten hebben ertoe geleid dat sommige Nederlandse landbouwbedrijven, die vaak afhankelijk zijn van kassen, dit jaar stoppen met het telen van tulpen, terwijl andere zelfs failliet zijn gegaan.
Nederland is 's werelds grootste tulpenproducent en tevens de op een na grootste exporteur van landbouwproducten na de Verenigde Staten.
"Sommige telers hebben, vanwege de stijging van de gasprijzen, besloten om dit jaar te stoppen met telen en te kijken wat er volgend jaar gebeurt. En in sommige gevallen leidt dat tot een faillissement", zegt bloemenkweker Danielle Koning.
Om niet failliet te gaan en stijgende overheadkosten te voorkomen, werkt Koning samen met een Bitcoin-miningbedrijf om haar gigantische kas in de buurt van Amsterdam te verwarmen met mining-servers.
Dit ziet Koning voor haar onderneming als een 'win-winsituatie'.
De warmte die door de mininginstallaties wordt gegenereerd, wordt nu gebruikt om de kas te verwarmen waar rijen tulpen groeien, waardoor de kweker minder afhankelijk is van gas.
De servers worden op hun beurt aangedreven door zonne-energie vanaf het dak, waardoor de normaal gesproken enorme elektriciteitskosten voor bitcoin-mining worden verlaagd en de potentiële impact op het milieu wordt verminderd.
De bloemenboer en het miningbedrijf hebben de servers en de bitcoin die ze produceren in gedeeld eigendom.
Er zijn zes servers actief in de kas, waarvan Koning verzocht om de exacte locatie geheim te houden om te voorkomen dat dieven het op de machines van € 15.000 zouden hebben gemunt.
Mining voor cryptocurrency genereert een grote hoeveelheid warmte terwijl er enorme hoeveelheden elektriciteit nodig is om computerinstallaties van stroom te voorzien.
"Er is een delta [verschil] van ongeveer 20 graden Celsius tussen de temperatuur die de miner ingaat en wat er uit de miner komt", legt Bert de Groot, eigenaar van Bitcoin Brabant, uit. "En dat komt omdat de processors in deze computer constant een willekeurig getal proberen te raden en dat produceert wat warmte".
Het miningbedrijf bezoekt de boerderij maandelijks om de installaties te onderhouden en stof en insecten uit de ventilatoren van de servers te verwijderen.
Door de afhankelijkheid van aardgas te verminderen en hernieuwbare elektriciteit te gebruiken, helpt de opstelling in de kas het milieu, aldus de Groot.
A greenhouse in the Netherlands is using the heat generated from cryptocurrency mining to partially heat its large premises, saving on its gas bill. 🪙🔥 https://t.co/BLg9uSXBpK
— Euronews Next (@euronewsnext) December 14, 2022