F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

George Russell heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Brit profiteerde optimaal van een aanrijding tussen Lewis Hamilton die nog wel tweede werd en Max Verstappen. Carlos Sainz werd derde, terwijl Verstappen na een lastig weekend als zesde afgevlagd werd.

Russell startte op Interlagos vanaf poleposition met naast zich Hamilton. De Britten waren goed weg, met daarachter de Red Bulls van Verstappen en Sergio Perez. De zieke Lando Norris volgde op plek vijf, met Charles Leclerc direct achter zich. Kevin Magnussen werd door Daniel Ricciardo in de rondte getikt, waarna beide coureurs elkaar raakten en uitvaller werden. Vanwege alle rotzooi op de baan volgde er een safety car.

Na zes ronden kwam de safety car weer binnen en bracht Russell het veld weer op gang. De Brit wachtte lang om op het gas te gaan en dit zorgde voor veel actie op de baan. Eerst waagde Verstappen een poging bij Hamilton waarbij de Brit de deur voor de Nederlander dichtsmeet. Beiden liepen veel schade op en Verstappen moest naar de pits, terwijl Hamilton op plek acht belandde. Verderop raakte Norris Leclerc die de banden in vloog, maar ook verder kon. Dit zorgde ervoor dat Russell leidde voor Perez, Norris en Carlos Sainz.

Hamilton schoof al snel door naar plek zes en voerde de druk bij Sebastian Vettel op. Daarvoor wist Sainz Norris te passeren voor plek drie. Norris viel langzaam terug, want hij zag eerst Hamilton passeren en daarna Vettel. Verstappen kreeg opmerkelijk genoeg vijf seconden straf voor de aanrijding met Hamilton die de Nederlander geen ruimte leek te geven.

De leiders kwamen na 25 ronden binnen, waardoor Hamilton leidde, voor Russell, Perez en Sainz. Hamilton stopte pas na 29 ronden, waardoor Russell leidde en zijn Mercedes-teamgenoot terugkwam op plek vier. Verstappen bleef ondertussen met zijn beschadigde auto in het achterveld hangen, maar sloop na ruim veertig punten in, net als Leclerc.

Vooraan had Russell niets te duchten van Perez die langzaam maar zeker terugviel. De Mexicaan zag Hamilton naderen, terwijl daarachter Sainz al een tweede stop had gemaakt. De Spanjaard schoof twintig ronden voor het einde door naar plek drie vanwege de tweede stop van Perez. De Mexicaan moest een gat van elf seconden dichtrijden op de Ferrari. Mercedes haalde direct Hamilton binnen die voor de deur van Perez weer naar buiten kwam.

Norris moest zijn McLaren na 52 ronden stil zetten door motorische problemen, maar deed dit op een ongelukkige plek, wat een virtuele safety car veroorzaakte. Ferrari haalde Sainz snel naar binnen voor zijn derde stop, waardoor Russell leidde voor Hamilton, Perez en Sainz. Valtteri Bottas lag op plek vijf, voor Leclerc, Sebastian Vettel, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Verstappen.

Met nog elf ronden te gaan bracht Russell het veld weer op gang met een hongerige Hamilton direct achter zich. Verder naar achteren pakte Leclerc direct Bottas, waarna ook Alonso de Fin passeerde. Vettel viel terug naar plek tien. Sainz haalte Perez snel in, terwijl Verstappen via een fraaie inhaalactie zowel Bottas als Ocon pakte voor plek zeven.

Na 71 ronden werd Russell voor de eerste maal in zijn Formule 1-loopbaan als eerste afgevlagd voor Mercedes-teamgenoot Hamilton en Sainz. Leclerc eindigde na een inhaalrace op plek vier, voor Alonso, Verstappen, Perez, Ocon, Bottas en Lance Stroll.