Ferrand-Prevot en Vermeersch wereldkampioen gravel, Van der Poel derde

In de Italiaanse regio Veneto is dit weekeinde het eerste officiële wereldkampioenschap gravelrijden gehouden. Dat was allemaal niet volledig naar de zin van de vooral in de VS zeer grote gravelscene, waarvan veel grote namen niet aanwezig waren, maar met een mooie lijst deelnemers was het toch een succes.

Vrouwen
De Française Pauline Ferrand-Prévot won al wereldtitels op de weg, in het veld en op de mountainbike en wilde daar graag een vierde discipline aan toevoegen. Samen met de Italiaanse Chiara Teocchi en mountainbikester Sina Frei uit Zwitserland kwam ze in de beslissende kopgroep terecht en in de sprint was Ferrand-Prévot de beste. Frei werd tweede, Teocchi moest lossen en werd derde - Riejanne Markus was als nummer tien de beste Nederlandse.

Mannen
Daniel Oss en Gianni Vermeersch waren er al vrij vroeg vandoor en het Italiaans-Belgische duo reed een uitstekende voorsprong bij elkaar. De door onder meer Mathieu van der Poel aangevoerde achtervolgende groep kwam niet echt in de buurt, terwijl Vermeersch buiten beeld van de camera's zijn medevluchter alleen liet. Oss kwam er niet meer bij en zo pakte Vermeersch de wereldtitel, voor Oss. Van der Poel klopte de Belg Greg van Avermaet wel in de sprint om de derde plek.