Motorcoureur Steeman in kritieke toestand, World Superbikes-weekeinde afgerond

Op het circuit van Portimão in de Algarve is het laatste Europese raceweekeinde in het World Superbikes-kampioenschap van dit jaar afgewerkt. Met Argentinië, Indonesië en Australië nog te gaan werd volle bak gestreden, hoewel er vooral een donkere schaduw boven het weekeinde hing.

World Supersport 300
In het World Supersport 300-kampioenschap, als het ware de Formule 3 van de superbikewereld, ging het zaterdag helemaal fout. De Nederlander Victor Steeman, die nog een theoretische kans op de wereldtitel had, ging bij het uitkomen van de razendsnelle laatste bocht onderuit en werd vervolgens aangereden door een andere coureur.

De andere rijder kwam gelukkig relatief goed weg, maar de 22-jarige Steeman raakte zwaargewond: met ernstig hoofdletsel en andere zware verwondingen werd hij per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Faro. Zondagochtend werd een korte update naar buiten gebracht en werd duidelijk dat hij nog altijd in 'zeer kritieke' toestand verkeert.

WSBK, race één
De Kawasaki's van Jonathan Rea en Alex Lowes werden op de eerste rij gesplitst door Toprak Razgatlioglu's Yamaha, met Alvaro Bautista (Ducati), Andrea Locatelli (Yamaha) en Axel Bassani (Ducati) op rij twee. Rea behield de leiding in de wat chaotische openingsfase, voor Razgatlioglu, Bassani, Bautista, Lowes en Scott Redding.

Razgatlioglu nam halverwege de race de leiding over van Rea, terwijl WK-leider Bautista langs Bassani naar de derde plek reed. De Spanjaard was op dreef en zette zijn Ducati ook voorbij Rea, waarna de podiumplaatsen wel verdeeld waren. Razgatlioglu pakte de winst, voor Bautista en Rea, terwijl de stevige strijd om plek vier gewonnen werd door Bassani, voor Lowes. Michael van der Mark reed in het achterveld en werd veertiende.

WSBK, superpolerace
Met dezelfde startopstelling ging de superpolerace van start, waarbij Razgatlioglu dit keer de leiding pakte. Bautista ging er echter al rap voorbij, terwijl Rea en Lowes aansloten bij de Turkse wereldkampioen, voor Locatelli en Michael Ruben Rinaldi.

Razgatlioglu nam plek één wel snel weer terug, waarna Bautista ronde na ronde in zijn wiel bleef hangen. Dat bleef echter zo tot het einde en dus ging de Yamaha-rijder er met de winst vandoor, voor Bautista en Rea, die Lowes, Rinaldi en Bassani achter zich hield. Van der Mark reed een uitstekende race en finishte keurig als achtste.

WSBK, race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de grid voor race twee: Razgatlioglu, Bautista en Rea voorop, voor Lowes, Rinaldi en Bassani op rij twee en Locatelli, Van der Mark en Loris Baz op rij drie. Rea kende een topstart en greep de koppositie, voor Razgatlioglu, Bautista, Rinaldi, Lowes en Bassani - Van der Mark leverde in de eerste ronde al vijf plekken in.

Razgatlioglu viel de Noord-Ier aan en pakte na een paar ronden de leiding over - de Turk, Rea, Bautista en Rinaldi begonnen een gat te slaan naar de rest, alleen Lowes hing er nog een beetje aan. De toppers in het kampioenschap bleven knokken en Bautista nam de eerste plek in handen, kort daarna gevolgd door Rea, terwijl Rinaldi langzaam moeite kreeg om er bij te blijven.

Halverwege was het Bautista die de leiding had, met Razgatlioglu en Rea in zijn kielzog. Met de slotfase langzamerhand in zicht begon ook Rea af te haken, maar Razgatlioglu en Bautista knokten stevig door. De Spanjaard reed zijn Ducati naar de leiding en pakte de winst, voor Razgatlioglu en Rea - de zestiende keer dat het drietal dit seizoen op het podium stond - en met Rinaldi en Lowes ook in de top-5. Van der Mark eindigde uiteindelijk als twaalfde.