Bij ontslagrondes: blanke leraren het eerst

Een openbare school in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft een verdraaid leuk verdrag gesloten met de lerarenbond. Indien een ontslagronde zich aandient en op die lijst staan naast blanke ook zwarte leraren, dan mag de school beslissen om de blanke leraren eerst te ontslaan, ook als deze meer ervaring hebben. Ontslag op basis van huidskleur dus.

Naast 'bescherming' tegen ontslag, krijgen de niet-blanke leraren ook nog eens voorrang bij het herintreden en zijn leraren van de vijftien armste scholen uitgesloten van ontslagrondes.

Deze regel heeft nogal wat onrust in de wereld van de leraren veroorzaakt, want dit nieuwe systeem riekt overduidelijk naar racisme. Hans Bader, advocaat en gespecialiseerd in grondwettelijk recht, zegt het als volgt: "Als het op ontslag aankomt, mag een werkgever niet raciaal discrimineren, zelfs niet tegen blanken. In 1996 oordeelde een hoge rechter al eens dat bij gelijke geschiktheid het ras geen doorslag mag geven, ook niet om bijvoorbeeld de diversiteit te bevorderen." Bader heeft het dan over 'Wygant v. Jackson Board of Education'.

De lerarenbond ziet het allemaal niet zo zwart in, sterker nog, zij zien dit verdrag als een voorbeeld voor de rest van de Verenigde Staten. "Andere scholen zijn al aan het kijken of zij hetzelfde kunnen doen", aldus lid van de Raad van Bestuur Edward Barlow. "Ook al is het niet perfect, het zorgt wel voor het behoud van gekleurde leraren."