EK-brons baanrenster De Zoete op afvalkoers, Van Loon eruit op sprint

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in München is men inmiddels halverwege. De derde dag leverde zaterdag flink wat mooie momenten op tijdens de finales op de korte baan in Zuid-Duitsland, hoewel er ook flinke zorgen waren over een van de toppers.

500m tijdrit vrouwen
Op Emma Hinze stond absoluut geen maat. De Duitse reed in de kwalificaties al een supertijd en ging in de finale nog eens wat harder: ze finishte in een bijna onwerkelijke 32,668 seconden, alleen op hoogte wordt (zelden) iets harder gereden. Zilver was er op grote afstand voor de Oekraïnse Olena Starikova (33,403), voor de Italiaanse Miriam Vece (33,434). Steffie van der Peet eindigde in 33,673 als vierde, Kyra Lamberink werd met 34,042 seconden zevende.

Individuele achtervolging vrouwen
De thuisfans konden op voorhand al juichen, want met Mieke Kröger en Lisa Brennauer werd het een Duits onderonsje in de finale. Wereldkampioene Brennauer leek hard op weg naar de titel, maar halverwege kwam Kröger op gang en kreeg Brennauer het lastig, waarna Kröger naar de winst reed: 3:22,469 tegen 3:23,566 minuten. Brons was in 3:24,813 voor de Italiaanse Vittoria Guazzini, die afrekende met de Britse Josie Knight (3:27,523). Daniek Hengeveld eindigde in de kwalificaties met een keurige achtste plek.

Individuele achtervolging mannen
De finale tussen de Duitser Nicolas Heinrich en de Italiaan Davide Plebani begon spannend, de twee zaten dicht bij elkaar. In de tweede helft kon Heinrich echter versnellen en met een geweldige slotkilometer reed hij in 4:09,320 minuten naar het goud, tegen de 4:12,924 van Plebani. Het brons was voor diens landgenoot Manlio Moro, die in 4:15,362 minuten nét te sterk was voor de Brit Charlie Tanfield (4:15,503). De Nederlander Brian Megens, ondanks zijn 32 jaar pas bezig aan zijn welgeteld tweede noemenswaardige wedstrijd, pakte een zeer knappe vijfde plek.

Individuele sprint mannen
Bij afwezigheid van de grote Nederlandse wereldtoppers kon Tijmen van Loon zijn opwachting maken en dat deed hij niet onverdienstelijk. De jongeling plaatste zich tot de kwartfinales, maar daarin was de Fransman Rayan Helal met 2-0 wel te sterk. De Britten Jack Carlin en Hamish Turnbull plaatsten zich ook voor de halve finales, net als de Fransman Sebastien Vigier, die thuisfavoriet Maximilian Dörnbach in een mooie strijd met 2-1 klopte.

Afvalkoers vrouwen
Vroeg in de koers werd meerdere keren gevallen, de ernstigste was een forse valpartij waarbij Letizia Paternoster het grootste slachtoffer was. De Italiaanse wereldkampioene werd lang behandeld en nadat ze geholpen en weggebracht was werd de koers hervat. De ene na de andere viel af, maar Mylene de Zoete bleef er bij en de Nederlandse ging met fraai brons naar huis. Lotte Kopecky en Pfeiffer Georgi streden om het goud en dat ging naar de Belgische Kopecky, voor de Britse Georgi.

Scratch mannen
Iuri Leitão ging vroeg in de aanval en in no-time pakte de Portugees een ronde voorsprong. Dat deed hij niet veel later nog eens en daarmee verdedigde hij zijn Europese titel met verve. Moritz Malcharek ging voor eigen publiek in de aanval en pakte brons, de Pool Bartosz Rudyk finishte nét voor Roy Eefting met het brons.