Amerikaanse mountainbikers pakken World Cup-winst, Terpstra 2e

De World Cup mountainbiken is deze week neergestreken in het Amerikaanse Snowshoe, waar de voornaamste disciplines weer op het programma staan: de shorttrack, de downhill en de cross-country. Vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt.

Vrouwen
Al snel in de wedstrijd werd de grote groep redelijk fors gedecimeerd, waarna Jenny Rissveds serieus de aanval opende. De Zweedse sloeg een mooi gaatje, terwijl Anne Terpstra en de Amerikaanse Gwendalyn Gibson net als Alessandra Keller uit Zwitserland probeerden in de buurt te blijven.

Keller leek Rissveds terug te pakken, maar ineens kwam Gibson opzetten. De Amerikaanse was nog nooit in de buurt van een World Cup-podium gekomen en lag eerder in het jaar nog in de kreukels met een forse knieblessure, maar voor eigen publiek was ze ontketend: Gibson sprintte op zeer fraaie wijze naar een ontzettend verrassende overwinning. Terpstra pakte de tweede plek door Rissveds nog te verschalken, Keller werd vierde.

Mannen
Ook bij de mannen werd het tempo al snel flink opgevoerd, waardoor de groep in rap tempo uitdunde. Nino Schurter viel daar met een nare val op zijn schouder uit, Vlad Dascalu uit Roemenië en de Italiaan Luca Braidot leken de koers te gaan bepalen.

Dat was buiten één man gerekend: thuisfavoriet Christopher Blevins, vorig jaar verrassend wereldkampioen, trok de gashendel open en maakte in de eindsprint gehakt van Dascalu, die genoegen moest nemen met plek twee. Braidot completeerde het podium, David Nordemann finishte als 27e.