Tour: Etappe 18 - De laatste bergrit met een historische finish

De zeventiende etappe in de Tour de France was een bijzondere, om het zo maar te zeggen. Eigenlijk gebeurde er wat actie betreft helemaal niks van belang, maar de manier waarop Tadej Pogacar's knecht Brandon McNulty reed was ronduit bizar te noemen, niet vertoond sinds een jaar of 20-25 geleden.

Vandaag een ander soort bergetappe, in principe een stuk zwaarder nog. De renners zetten koers vanuit bedevaartsoord Lourdes en rijden dan naar Hautacam, 143 kilometer verderop en bovenop een bij vlagen erg onprettige klim. Het is niet zo dat het tot die tijd makkelijker is, want we beginnen met de legendarische Aubisque en na de afdaling daarvan gaat het gelijk omhoog, de Col de Spandelles op.

Een klim van de buitencategorie, één van de eerste categorie en bijna gelijk na de afdaling begint de slotklim naar Hautacam: 13,6 kilometer aan gemiddeld acht procent, met stukken van dik boven de tien procent. Buitencategorie dus, niet onterecht en een groot probleem voor Fabio Jakobsen.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier ook vandaag weer uitgebreid voorbeschouwd, vanaf half twee kunnen we kijken. Tussen half zes en zes wordt de finish verwacht op de klim waar allerhande meesterdopeurs, denk aan Bjarne Riis, harder omhoog reden dan de gemiddelde BMW-motor.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)