Tour: Etappe 16 - De slotweek gaat beginnen

De derde en laatste week van de Tour de France gaat beginnen. Normaliter zou Jonas Vingegaard er prima voor moeten staan, de Jumbo-renner heeft 2:22 minuten voorsprong op Tadej Pogacar en 2:43 op Geraint Thomas, maar de vraag is vooral of hij het hoofd een beetje rustig kan houden.

We vertrekken vanuit Carcassonne, waar zondag de finish lag, om te beginnen aan de slotweek. Een rit van 178,5 kilometer naar Foix, met het zwaartepunt in het laatste stuk: de Port de Lers van dik elf kilometer aan zeven procent en de Mur de Péguère van ruim negen kilometer aan acht procent, twee beklimmingen van de eerste categorie.

Vooral op de Péguère zou wellicht oorlog gemaakt kunnen worden, met name Pogacar moet toch iets gaan doen om tijd terug te pakken. De finish ligt na de afdaling, wat vaak voor leukere actie zorgt dan een finish bergop. Rellende_Rotscholier heeft alles hier uitgebreid voorbeschouwd, inclusief een terugblik op week twee, en vanaf half één kunnen we inschakelen bij Eurosport - de finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)