Sterke Matthews wint touretappe naar Mende; Vingegaard slaat aanval Pogacar af

Michael Matthews heeft in de Tour de France de viertiende etappe gewonnen. Na eerder twee keer tweede de Tour was de Australiër van de sterkste in de rit naar Mende. In het algemeen klassement probeerde Tadej Pogacar Jonas Vingegaard te lossen, maar de Deen van Jumbo-Visma zou geen tijd verliezen op de Sloveen.

De etappe van Saint-Étienne naar Mende zorgde direct voor vuurwerk. Direct in de rit moest geklommen worden en in de beginfase opende Pogacar de aanval. De nummer twee in het algemeen klassement zette Jonas Vingegaard onder druk, maar de Deen van Jumbo-Visma kraakte niet.

Na de explosieve openingsfase kwam de rust in het peloton nadat er een grote kopgroep wegreed. De kopgroep bestond maar liefst uit 23 renners, met daarbij de Nederlander Bauke Mollema. Jumbo-Visma gaf de kopgroep de ruimte en daarmee deed Louis Meintjes een goede zaak voor het algemeen klassement. De Zuid-Afrikaan pakte meer dan tien minuten terug en steeg zo naar een zevende plaats in het algemeen klassement.

Op zestig kilometer van de aankomst begon de finale in het peloton. Quinn Simmons zorgde voor de eerste aanval, alleen raakte hij niet weg. Matthews was tien kilometer later wel succesvol met zijn aanval. De Australiër versnelde op een oplopend stuk en niemand reageerde. Matthews reed een tijdje voor de andere koplopers, maar zag uiteindelijk Grossschartner, Sánchez en Kron aansluiten.

Tot aan de steile slotklim naar Mende bleef de kopgroep vooruit, al was Kron teruggezakt tot de achtervolgende groep na materiaalpech. Op de korte slotklim loste Matthews Grossschartner en Sánchez, maar vanuit de achtergrond kwam Bettiol terug op het wiel van Matthews en zette niet veel later zijn aanval in. Bettiol leek Matthews te lossen, maar vlak voor de top draaide de Australiër de rollen om. Hij haalde de Italiaan weer bij en liet hem vervolgens ook achter. Matthews pakte in Mende zijn verdiende zege, nadat hij eerder deze Tour al twee keer tweede werd. Bettiol kwam als tweede over de streep, voor Thibaut Pinot.

Tussen de klassementsrenners probeerde Pogacar het op de slotklim. De Sloveen van UAE versnelde en zorgde wel voor schade onder de klassementsrenners, maar Vingegaard kon hij niet lossen. De Deen bleef heel de klim in het wiel van zijn Sloveense concurrent en blijft nog altijd aan ruim aan de leiding staan in het algemeen klassement. David Gaudu kwam na Pogacar en Vingegaard over de finish, voor Geraint Thomas en Nairo Quintana.