Tour: Etappe 12 - Wéér genieten op weg naar Alpe d'Huez?

De elfde etappe van de Tour de France, het was een absoluut historische middag. Jumbo-Visma reed Tadej Pogacar tot snot, de Sloveen verloor uiteindelijk bijna drie minuten op Jonas Vingegaard, de nieuwe drager van de gele trui na een geweldige aanval op de slotklim.

Vandaag zou het best wel weer eens een zeer fraaie rit kunnen worden, Pogacar heeft er wellicht niet zoveel zin in. Vanuit Briançon zet men in één keer koers naar de top van de Galibier, 23 kilometer klimmen vanuit het vertrek. Het is als sporter natuurlijk altijd belangrijk om voor de start even goed warm te rijden, maar op zo'n dag nog nét wat belangrijker.

Na de passage op Galibier, waar we gisteren ook al passeerden, moeten we natuurlijk naar beneden, tegen de tijd dat we daar zijn is de etappe al halverwege. Dan begint de maar liefst 29 kilometer lange beklimming van de Col de la Croix de Fer. Steile stukken in de eerste helft, wat rustiger in het midden en nog een paar pittige kilometers om het af te leren, uiterst onregelmatig.

Ook de Croix de Fer wordt afgedaald en dan komen we aan in Le Bourg d'Oisans. De liefhebber weet het en inderdaad, de Alpe d'Huez gaat beginnen: bijna veertien kilometer aan acht procent, de Nederlandse berg ziet voor de zoveelste keer een etappe finishen. Rellende_Rotscholier heeft alles uitgebreid voorbeschouwd, hier te vinden.

De warme etappe begint even na één uur en de NOS, Sporza en Eurosport zijn allemaal gelijk live, logisch. Omdat het de Franse feestdag is ligt de finish vandaag vrij laat: grofweg tussen kwart voor zes en half zeven, ideaal.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)