Baanrensters Van Riessen en De Zoete vierde in Nations Cup, sprintploeg 2e

In het Colombiaanse Cali is de Nations Cup in het baanwielrennen deze week neergestreken. Het is een bij vlagen wat gedevalueerde wedstrijd, want op lang niet elk onderdeel staan de toppers aan de start, maar dat mag de pret niet drukken.

Ploegenachtervolging vrouwen
China en Nieuw-Zeeland schopten het tot de finale, waarin de Nieuw-Zeelandse ploeg aanvankelijk het rapst was. In het tweede deel kwam China echter langszij en Huang Zhilin, Wang Susu, Wang Xiaoyue en Zhang Hongjie reden in 4:22,516 naar de winst, voor de 4:24,616 van Nieuw-Zeeland. Colombia was in de kleine finale véél te sterk voor Hong Kong.

Ploegenachtervolging mannen
Ook hier stond China in de finale en wel tegen Italië. De Chinese ploeg startte verrassend sterk en bleef ook keurig in de buurt, maar Francesco Lamon, Michele Scartezzini, Liam Bertazzo en Jonathan Milan waren in 3:55,081 minuten te sterk. China werd in 3:57,810 tweede, terwijl de kleine finale gewonnen werd door Colombia A, dat Colombia B klopte.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Hetty van der Wouw en Laurine van Riessen deden het prima en plaatsten zich voor de finale, maar ook hier had China alle registers open getrokken: Guo Yufang, Yuan Liying en Zhang Linyin waren in 47,144 seconden het snelst, Nederland noteerde 47,265 seconden en Frankrijk klopte Colombia in de strijd om plek drie.

Teamsprint mannen
Wéér een Chinese ploeg in de finale, het kon niet op. Lu Jiachen, Xue Chenxi en Zhou Yu waren met 43,471 seconden ook nog eens veel te sterk voor Cristian Ortega, Kevin Quintero en Santiago Ramirez namens het thuisland (44,422). De B-ploeg van Colombia werd dankzij winst op Griekenland derde.

Tijdrit 1km mannen
Santiago Ramirez zette met 59,581 seconden een scherpe tijd neer en het thuispubliek mocht even hopen op de winst, maar Maximilian Dornbach dacht er toch anders over: de Duitser verzilverde zijn razendsnelle start en won in 59,414 seconden, terwijl de Fransman Melvin Landerneau in 59,995 de derde plek pakte.

Individuele achtervolging vrouwen
Aanvankelijk leek de finale mogelijk nog spannend te worden, maar niks was minder waar: de Italiaanse Letizia Paternoster maakte gehakt van Samantha Donnelly uit Nieuw-Zeeland en won in 3:25,310 minuten, tegen 3:33,456 voor Donnelly. In een Chinees onderonsje om plek drie was Wang Susu (3:33,895) te sterk voor Guan Siqi (3:39,008).

Afvalkoers vrouwen
Mylene de Zoete reed lange tijd goed mee, maar moest in de slotfase nét te vroeg afhaken om het podium te halen: ze werd vierde. De Amerikaanse Jennifer Valente pakte de winst door in de sprint te winnen van de leeggereden Letizia Paternoster, die vlak daarvoor de achtervolgingsfinale reed. Plek drie was knap voor de Mexicaanse Yareli Acevedo.

Afvalkoers mannen
Het leek erop dat Michele Scartezzini gewonnen had, maar de Italiaan werd teruggezet naar plek twee: in de sprint om de winst had hij Akil Campbell in de weg gezeten en dus ging de winst juist naar de renner uit Trinidad & Tobago. Scartezzini werd dus tweede, voor de Colombiaan Jordan Parra.

Individuele sprint vrouwen
De finale werd een fraaie: Martha Bayona uit het thuisland won heat één, de Française Mathilde Gros won de tweede manche. In de beslissende derde heat was Gros wederom te sterk en dus pakte zij de zege. Plek drie was voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews, die Laurine van Riessen met 2-0 klopte. Shanne Braspennincx en Hetty van der Wouw sneuvelden in de kwartfinales.