Nederlander (24) steekt in wang en snijdt oor af bij steekpartij, klopjacht geopend

De politie van Kopenhagen is op zoek naar de 24-jarige Nederlander Yahye Mohamed O., die wordt verdacht van medeplichtigheid aan een zware mishandeling in Silkegade in het centrum van Kopenhagen.

Een 25-jarige man werd op zondag 15 mei 2022 het slachtoffer geworden van een brute mishandeling. Hier werd hij meerdere keren met een mes gestoken, werd een van zijn wangen opengesneden en werd zijn linkeroor afgesneden.

De politie van Kopenhagen heeft dinsdagavond een 20-jarige man gearresteerd die samen met een handlanger wordt verdacht van de mishandeling.

De vermoedelijke handlanger is de 24-jarige Nederlander, Yahye Mohamed O., voor wie de politie van Kopenhagen nu een internationaal opsporingsbericht heeft uitgegeven.

"We hebben een vermoeden dat hij in het buitenland is. Mogelijk in Zweden, Noorwegen - rond Oslo of Noord-Duitsland, waar ons eerste onderzoek in de richting van wijst. Maar aangezien de verdachte een Nederlander is en banden heeft met het Verenigd Koninkrijk K, zoeken we hem ook in die landen”, zegt politiecommissaris Kenneth Jensen van de afdeling Zware Criminaliteit Kopenhagen.

De zoekopdracht wordt daarom gedeeld met media in Zweden, Noorwegen, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De politie van Kopenhagen beschouwt Yahye Mohamed O. als gevaarlijk en burgers moeten niet proberen contact met hem op te nemen of hem zelf aan te houden, maar moeten in plaats daarvan onmiddellijk contact opnemen met de plaatselijke politie als ze hem zien.

"Het was een zeer brute mishandeling, dus we hebben een intensief onderzoek om Yahye Mohamed O. achter de tralies te krijgen. We hebben een goede samenwerking met onze collega's in het buitenland, maar we hebben ook de hulp van de burgers nodig."

Eerder op 15 mei werd een 28-jarige man 's ochtends vroeg gedood in een hotelkamer in Strandgade in Christianshavn. Hier meldde een 20-jarige man zich in de zaak. Het is dezelfde 20-jarige die later zondag betrokken was bij de steekpartij in Kopenhagen, maar of zijn handlanger dezelfde is als de politie van Kopenhagen nu zoekt is nog onduidelijk. "Verder onderzoek moet dat nog uitwijzen", volgens politieofficier Henrik Brix.