Bergsma verruilt na dertien jaar Team Anema voor Team Orie

Jorrit Bergsma trekt volgend seizoen het schaatspak van Team Jumbo-Visma aan en verruilt daarmee na dertien jaar de ploeg van Jillert Anema. De 36-jarige Fries heeft zijn handtekening gezet onder een verbintenis die hem de komende twee seizoenen aan de ploeg van coach Jac Orie verbindt.

"Het was geen makkelijke stap om na 13 jaar weg te gaan bij Jillert Anema, maar nu ik de beslissing heb genomen, heb ik er ontzettend veel zin in. Ik ben 36 jaar, maar ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben. Jac staat er hetzelfde in en is er net als ik van overtuigd dat het nog beter kan. Natuurlijk is het voor mij een sprong in het diepe, maar ik verwacht dat het een mooie en succesvolle samenwerking gaat worden. De plannen zijn simpel: een betere en completere schaatser worden en presteren op de juiste momenten”, aldus de vijfvoudig wereldkampioen, die zich aan gaat sluiten bij de langebaanploeg van Team Jumbo-Visma.

Ook Orie is blij dat Bergsma de komende jaren deel uitmaakt van Team Jumbo-Visma. De coach kijkt ernaar uit om met de stayer aan de slag te gaan. "Jorrit hoort als voormalig olympisch kampioen bij het topmateriaal en ik vind het ontzettend leuk om met een schaatser van dat kaliber te gaan samenwerken. Hij is erg gemotiveerd en ik ben ervan overtuigd dat hij substantieel kan verbeteren", aldus Orie.

"Het afgelopen seizoen reed hij hartstikke goede tijden op de 5 en 10 kilometer. We gaan er alles aan doen om hem sneller te laten rijden dan hij gedaan heeft." Bergsma krijgt alle ruimte om naast het langebaanschaatsen ook zijn marathons mee te pakken. "Jorrit is dankzij het marathonschaatsen een goede langebaanschaatser geworden, dus ik denk dat het voor zijn ontwikkeling goed is als hij dat blijft onderhouden."

Bergsma, olympisch kampioen op de tien kilometer in 2014, won afgelopen seizoen de Nederlandse titel op de vijf en tien kilometer en veroverde op nieuwjaarsdag voor de tweede keer in zijn carrière de nationale marathontitel. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing greep hij op de vijf en tien kilometer en de massastart net naast de medailles.