'Kweek van octopus in gevangenschap is zware marteling'
Het Spaans bedrijf Nueva Pescanova heeft in november 2021 voor het eerst met succes octopussen in gevangenschap worden gekweekt. Het bedrijf wil de eerste octopus in aquacultuur op de markt brengen in de zomer van 2022.
Tonnen octopussen kunnen nu in aquacultuur op worden gekweekt. Om verschillende redenen vinden dierenrechtenactivisten dit een slecht idee.
De vraag naar octopus stijgt, dus moet de productie omhoog: Vanaf de zomer van 2023 zal op de Canarische eilanden jaarlijks 3000 ton octopus worden geproduceerd in aquacultuurbedrijven. Een Duitse dierenrechtenorganisatie uitte scherpe kritiek op de plannen. "Uit de weinige beschikbare studies blijkt dat octopoda in gevangenschap niet kunnen worden gehouden en verzorgd op een manier die past bij hun gedrag," waarschuwde Katrin Pichl, de deskundige voor natuur- en soortenbescherming.
Octopussen hebben een uiterst complex zenuwstelsel en er is aangetoond dat zij emoties als angst, stress en pijn voelen. Vanwege hun "aanzienlijke cognitieve vermogens en gevoeligheid" is het houden van deze dieren in de aquacultuur een "enorme marteling", zo bekritiseerde Pichl.
Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn octopoden ook solitair levende dieren en is hun kwetsbare huid zeer gevoelig voor verwondingen. Het houden in grote groepen octopoden bij elkaar veroorzaakt stress, agressief gedrag en kan zelfs leiden tot kannibalisme.
De kweek in aquacultuur draagt bij tot de overbevissing van de oceanen
Octopussen zijn carnivoren en hebben dagelijks twee tot drie keer hun lichaamsgewicht aan voedsel nodig. De dierenwelzijnsorganisatie gaf aan dat het kweken van carnivoren bijdraagt tot de overbevissing van de oceanen. Nu al wordt ongeveer een derde van de visvangst in de wereld gebruikt voor diervoeder.
Tot nu toe werden octopussen hoofdzakelijk gevangen met sleepnetten - een praktijk die ook door dierenrechtenactivisten wordt afgekeurd. Vaak komen ook andere dieren in de netten terecht, waardoor het leven op de zeebodem wordt vernietigd. "Alle vangstmethoden, alsmede de behandeling en opslag, leiden tot pijn, verwondingen en stress," legde Pichl uit. Ook het doden van de dieren is wreed: "Hun koppen worden verminkt, ze worden langzaam gedood in ijswater of ze worden gedood door ze urenlang in de lucht te laten verstikken".
Het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova kondigde in november aan dat het er voor het eerst in was geslaagd inktvissen in gevangenschap voort te planten. Het bedrijf wil de eerste octopus in aquacultuur op de markt brengen in de zomer van 2022.
Octopussen in aquacultuur
National Geographic Wild- feitjes over de octopus