Duitse bobsleeŽrs domineren op eigen baan bij voorlaatste World Cup

In het Duitse Winterberg is alweer de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het bobsleeseizoen gehouden. Dat leverde flink wat Duits succes op, niet ongebruikelijk op een van hun thuisbanen.

Monobob vrouwen
Elana Meyers Taylor liet in run één zien hoe het moet: de Amerikaanse was 0,21 seconden sneller dan de Australische Breeana Walker, die na de finish nog crashte. Laura Nolte stond op haar thuisbaan op 0,25 seconden op plek drie, voor de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,39) en haar voormalige Canadese landgenotes Cynthia Appiah en Melissa Lotholz (beiden +0,42).

Lotholz en Appiah verdedigden hun posities in de tweede run, Humphries dook er door een indrukwekkende laatste paar bochten vijf honderdsten onderdoor. Nolte bleef de Amerikaanse 0,16 seconden voor, Walker was nog eens acht honderdsten sneller met alleen Meyers Taylor te gaan. De Amerikaanse was simpelweg te snel en met 0,17 seconden voorsprong pakte ze de winst.

Tweemansbob mannen
Duitsland had de touwtjes in handen na één run, zoals te verwachten viel: Francesco Friedrich was samen met Alexander Schüller de beste, maar Johannes Lochner gaf met Florian Bauer slechts vijf honderdsten toe. De Canadese slee van Justin Kripps en Cam Stones stond op 0,31 seconden, voor Christoph Hafer en Matthias Sommer (+0,49). Rostislav Gaitiukevich voerde met remmer Aleksandr Efimov op 0,51 seconden de rest van het veld aan.

Gaitiukevich hield zijn plek in run twee in elk geval vast en wipte met negen honderdsten over Hafer heen. Kripps dook met 0,24 seconden naar de snelste tijd en een zekere podiumplek, Lochner knalde er maar liefst 0,52 seconden onderdoor. Friedrich mocht het weer eens afmaken en deed dat overtuigend: met 0,33 seconden voorsprong op zijn landgenoot pakte hij samen met Schüller de winst. Ivo de Bruin eindigde samen met Jelen Franjic als negentiende.

Tweemansbob vrouwen
De eerste run leverde een overtuigende gooi naar de zege op: op haar thuisbaan was Laura Nolte uit Duitsland samen met remster Deborah Levi veruit de snelste. Huai Mingming maakt in het seizoen van 'haar' Olympische Spelen al grote indruk, samen met remster Wang Xuan kwam ze nu tot plek twee op 0,44 seconden. De Amerikaanse Kaillie Humphries en remster Sylvia Hoffman stonden op 0,48 seconden, voor Martina Fontanive/Irina Strebel uit Zwitserland (+0,53), Kim Kalicki/Leonie Fiebig uit Duitsland (+0,54) en Christine de Bruin/Kristen Bujnowski namens Canada (+0,58).

De Bruin leverde haar plek in run twee in bij de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, Kalicki nam met 0,27 seconden de leiding over. Fontanive verloor drie posities, nog altijd prima voor haar, Humphries kwam twee honderdsten achter Kalicki terecht. Huai hield het niet helemaal vol en verloor vier plekken, ook voor haar - en China in het algemeen - alsnog erg netjes. Nolte mocht het afmaken en deed dat met een wat moeizame run: 0,13 seconden sneller dan Kalicki, Humphries werd op 0,15 seconden derde.

Viermansbob mannen
Weinig verrassend werd de snelste tijd in de eerste run neergezet door Francesco Friedrich en consorten. De Duitse slee was 0,20 seconden sneller dan de slee van landgenoot Johannes Lochner én de Canadese slee van Justin Kripps. De Brit Brad Hall stuurde zijn slee naar plek vier op 0,27 seconden, voor de Rus Maxim Andrianov en de Amerikaan Hunter Church (beiden +0,36).

In de tweede run werkten Church en zijn mannen zich met 0,18 seconden los van Andrianov, Hall dook vier honderdsten onder de tijd van Church door. Lochner kwam vijf honderdsten tekort en kwam dus ook achter Church terecht, Kripps zat 0,18 seconden achter Hall. Friedrich kwam uiteraard niet in gevaar: met 0,42 seconden voorsprong pakte hij weer eens een zege. Ivo de Bruin en zijn ploeg eindigden als twaalfde.