Trump lanceert eigen social media netwerk: 'Truth social'

Donald Trump houdt zijn achterban al jaren tevreden via zijn Twitterberichten, en ook belangrijke beslissingen kondigt hij het liefst via Twitter aan. Na de blokkering van zijn Twitteraccount werd er al gespeculeerd dat hij zijn eigen social media netwerk zal opzetten. Nu lijkt die tijd gekomen.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is van plan om binnenkort zijn eigen online social media netwerk te lanceren. 'Truth Social' is de naam van het platform waarmee hij zich zal "verzetten tegen de tirannie" van de grote techbedrijven, legde Trump uit. Een testversie voor geselecteerde gebruikers zal in november online gaan. Het platform zal dan begin volgend jaar beschikbaar zijn voor het grote publiek.

"We leven in een wereld waar de Taliban een enorme aanwezigheid heeft op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president het zwijgen is opgelegd," ging Trump verder. "Dat is onaanvaardbaar." Achter het aangekondigde platform gaat een nieuwe beursgenoteerde onderneming schuil die het resultaat is van de fusie tussen Trump Media & Technology Group (TMTG) en Digital World Acquisition (DWAC), indien deze wordt goedgekeurd door de regelgevende instanties en de aandeelhouders, aldus het door beide partners verspreide persbericht. TMTG zal naar verwachting ook een videodienst lanceren die zich zal richten op politiek incorrecte entertainmentformats.

Trump is tijdens zijn ambtstermijn als president zeer actief geweest op onlinenetwerken, vooral op Twitter. Na de bestorming van het Capitool tijdens de officiële bekendmaking van de overwinning Joe Biden, werd hij ervan beschuldigd online mensen op te hitsen. De grote netwerken hebben vervolgens zijn profielen geblokkeerd. Facebook, waar Trump 35 miljoen volgers telde, heeft de Republikein op 7 mei voor onbepaalde tijd geschorst. "Vanwege het risico van verdere aanzetting tot geweld", sloot Twitter kort daarna ook het account van Trump met bijna 89 miljoen volgers. Youtube, Instagram, Snapchat en anderen volgden.

Eerste blog poging mislukt
Sindsdien is Trump op zoek naar manieren om zijn vroegere volgers en bereik terug te winnen via online netwerken. Tot nu toe heeft hij geen succes gehad met rechtszaken tegen de techbedrijven. Een tijdlang probeerde de ex-president zijn volgelingen tevreden te houden via zijn eigen microblog. Op een deel van zijn website waren korte artikelen en persberichten te lezen onder de titel "From the Desk of Donald J. Trump". Het project werd echter na een paar weken stopgezet.

De voormalige adviseur van Trump, Jason Miller, heeft begin dit jaar het online netwerk Gettr opgericht, maar Trump heeft zich daar nog niet bij aangesloten. Kort na de aankondiging van Truth Social, feliciteerde Miller zijn ex-baas met "het terugkeren in de sociale media". "Nu zullen Facebook en Twitter nog meer marktaandeel verliezen," verklaarde hij.

Donald Trump ( Foto - Unsplash Jon Tyson)
Donald Trump ( Foto - Unsplash Jon Tyson)