Mohammed-cartoonist Lars Vilks (75) omgekomen bij verkeersongeval

Zes jaar geleden was Lars Vilks het doelwit van een aanslag in Denemarken. De cartoonist ontsnapte, maar een Deense filmmaker kwam bij de aanslag om het leven. Sindsdien leeft Vilks ondergedoken en onder politiebescherming. Hij en twee van zijn bewakers hebben een dodelijk verkeersongeluk gehad.

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die onder politiebescherming stond na het tekenen van een Mohammed-cartoon die las beledigend werd beschouwd, is omgekomen bij een verkeersongeval in Zweden. Naast de 75-jarige zijn ook de twee politieagenten die werden ingezet om Vilks te beschermen om het leven gekomen, aldus de Zweedse politie. "Dat de persoon die we wilden beschermen en twee collega's zijn omgekomen bij deze tragedie, is ongelooflijk en heel verdrietig", zegt Carina Persson, hoofd van de regionale politie.

Het ongeval gebeurde 's middags op de snelweg E4 bij het plaatsje Markaryd in het zuiden van het land, toen de auto met Vilks en de politie in aanvaring kwam met een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting reed. De autoriteiten sloten een aanval op Vilks uit. De zaak zal worden "onderzocht als elk ander verkeersongeval".

Volgens het dagblad "Expressen" reed het voertuig met Vilks door een nog onverklaarbare oorzaak door een vangrail heen voordat het tegen de vrachtwagen op reed. Beide voertuigen vlogen in brand. Volgens de politie is de vrachtwagenchauffeur opgenomen in het ziekenhuis.

Vilks staat sinds 2007 onder politiebescherming nadat hij Mohammed als hond had geschilderd. Honden worden door conservatieve moslims gezien als onrein en de islamitische wet verbiedt elke afbeelding van de profeet.

De cartoonist maakte de tekeningen voor een tentoonstelling met als thema "honden". Hij kwam toen aanzetten met drie tekeningen waarop de profeet Mohammed als een "rotondehond" stond afgebeeld. Rotondehonden waren kunstwerken die in 2006 opdoken op rotondes in Zweden.

Net voor de opening van de expo werden de tekeningen verwijderd omdat men dacht dat de Zweedse moslims zich beledigd zouden voelen. Dat belette niet dat de werken heel wat opschudding veroorzaakten. 

Terreurorganisatie Al-Qaeda plaatste een prijs (van ruim 85.000 euro) op zijn hoofd en de voorbije jaren werden er meermaals aanslagen op het leven van Vilks uitgevoerd. In 2010 poogden twee mannen zijn huis in de brand te steken, in 2015 was hij het doelwit van een aanslag in Kopenhagen (tijdens een debat over vrije meningsuiting) hierbij kwam een Deense cineast om het leven en raakten drie politieagenten gewond, de 22-jarige dader kwam uiteindelijk in een vuurgevecht met de politie om het leven en vorig jaar pleitte een Amerikaanse vrouw schuldig in een complot om hem te vermoorden. Sinds 2007 leefde Vilks onder bijna voortdurende politiebescherming.