FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 oktober 2021

Random Pics van de Dag #432

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wallace pakt eerste NASCAR-zege op 'Home of The Big One'

Op de Talladega Superspeedway, Home of The Big One, is maandagavond de tweede race verreden in de tweede playoffronde van de NASCAR Cup Series. Die stond op zondag gepland, maar vrij stevige regenval in Alabama gooide roet in het eten en ook maandag was die dreiging er.

We begonnen met Denny Hamlin en Kyle Busch voorop, gevolgd door Chase Elliott en Ryan Blaney. In de eerste stage ging het er aan toe zoals dat op Talladega doorgaans het geval is: treintjes vormen en kop over kop rijden. Kort voor het einde van de stage ging het fout: Justin Allgaier kreeg een tik van William Byron, schoot richting de muur en nam Kyle Larson mee.

De stage werd ondertussen tijdens de caution afgerond, met toch wel een verrassende stagewinst voor Chris Buescher, voor Jogey Logano, Brad Keselowski en Kevin Harvick. Kort na de herstart volgde weer een caution, want Larson beukte zijn gammele auto tegen de muur, het leek toch echt einde verhaal - in elk geval voor Talladega - voor de playoffcoureur.

Een caution volgde, maar werd niet gelijk gevolgd door een herstart: het begon weer wat te regenen en iedereen werd naar binnen gehaald. De lengte van de rodevlagsituatie viel wel mee en we konden gewoon door, met verrassend genoeg Justin Haley en Corey LaJoie op kop - zij hadden geen pitstop gemaakt.

Ze vielen wel weer terug in de chaos die na zo'n negentig ronden ontstond: er was regen in aantocht en als er 94 ronden verreden waren, kon de race definitief afgevlagd worden, dus íedereen wilde voorin zitten. Christopher Bell en Hamlin namen de kopposities in, maar onder meer ook Harvick en Alex Bowman kwamen naar voren, net als Ricky Stenhouse Jr en Erik Jones.

Het was niet bijzonder verrassend dat het vrij rap fout ging: Bowman kreeg een iets te hard tikje van Stenhouse en ging de muur in. Ross Chastain dook er tegenaan en ook Tyler Reddick ging stevig de muur in. De boel moest even opgeruimd worden, maar met Stenhouse en Bell voorop konden we weer door, Hamlin en Elliott volgden.

Rustig aan rijden was er gelijk weer niet bij, er werd volle bak geduwd. Het was dan ook wachten tot het fout ging en zo geschiedde: Ryan Preece sloeg rechtsaf de muur in, Byron kon hem nét niet ontwijken en ging Matt DiBenedetto ook in de rondte. Bijna gelijk daarna begon de regen weer door te zetten en met Wallace op kop kwam men naar binnen, mogelijk voor het laatst.

Het duurde heel even, maar geracet werd er niet meer: Wallace pakte zijn eerste NASCAR-zege.

Vier oktober, de internationale verwen en bewonder je Dierendag!

Dieren, een zegen voor de mensheid! 

Joop.nl mag Willem Engel een viruswaanzinnige, corona-ontkenner en sekteleider noemen

Opnieuw heeft Willem Engel een kort geding aangespannen en verloren. Ditmaal was hij van mening dat de website Joop.nl veel te ver gaat door hem stelselmatig een viruswaanzinnige, corona-ontkenner en sekteleider te noemen.

Engel is van mening dat deze 'kwalificaties' onrechtmatig zijn wanneer deze omschrijvingen voorkomen in publicaties die als nieuwsberichten worden geplaatst. Als de kwalificaties op Joop.nl worden gebruikt in opiniestukken, columns of cartoons verzet Engel zich hier niet tegen. Hij vordert verwijdering van de kwalificaties 'corona-ontkenner’, ‘viruswaanzinnige’ en ‘sekteleider’ in reeds verschenen nieuwsberichten op Joop.nl en een verbod op het gebruik van deze kwalificaties in de toekomstige nieuwsberichten. Daarnaast vordert hij een rectificatie.

De rechter beoordeelt de zaak
Tussen partijen is niet in geschil dat de website Joop.nl een online opiniewebsite is. Anders dan Engel stelt, rust op de media in het algemeen geen verplichting om nieuws uitsluitend op een objectieve wijze te brengen. Die verplichting heeft een opiniewebsite als Joop.nl dus ook niet. Het feit dat op de website een onderscheid wordt gemaakt tussen de categorieën ‘nieuws’ en ‘opinie’ maakt dat niet anders. BNN/VARA heeft ter zitting aan de hand van enkele voorbeelden aangegeven dat ook de berichten in de categorie ‘nieuws’ op Joop.nl regelmatig zijn doortrokken van opinie en waardeoordelen. Het is dus niet zo dat nieuwsberichten in alle andere gevallen neutraal of objectief worden gebracht en dat alleen berichtgeving over Engel daarop een uitzondering is. Dat Engel het NOS-journaal een goed voorbeeld vindt van objectieve berichtgeving van nieuws, zoals hij ter zitting heeft gemeld, mag zo zijn. Maar Joop.nl kiest een andere insteek dan de NOS en pretendeert geen neutraliteit. Engel wordt om die reden niet gevolgd in zijn standpunt dat Joop.nl een duidelijk onderscheid moet maken tussen de publicaties met betrekking tot ‘nieuws’ en tot ‘opiniestukken’.

Het gaat bij de gewraakte termen ‘corona-ontkenner’, ‘viruswaanzinnige’ en ‘sekteleider’ om waardeoordelen over Engel. Een dergelijk waardeoordeel is alleen dan onrechtmatig als het excessief is en elk feitelijke basis daarvoor ontbreekt.

Engel ontkent niet dat corona bestaat, hij verzet zich naar eigen zeggen alleen tegen het coronabeleid. De aanduiding is dus onjuist, aldus hem, en daarom onrechtmatig. BNNVARA heeft gemotiveerd aangegeven dat de term corona-ontkenner een gebruikelijke aanduiding is die moet worden vergeleken met bijvoorbeeld de term klimaat-ontkenner. In beide gevallen wordt het bestaan van corona of klimaat niet ontkend, maar wordt aangegeven dat de tot deze groep behorende mensen een duidelijk andere kijk hebben op de daarmee samenhangende problematiek dan de heersende opvatting.

Daarmee heeft de aanduiding naar het oordeel van de voorzieningenrechter een voldoende feitelijke basis, en is zij niet excessief.

Het gebruik van de term ‘viruswaanzinnige’ refereert volgens BNNVARA aan de oude naam ‘viruswaanzin’ waaronder Viruswaarheid in het verleden naar buiten trad. Engel heeft terecht opgemerkt dat het niet alleen om een verwijzing lijkt te gaan naar de naam van een groep mensen die zich eerder onder de naam Viruswaanzin manifesteerde en waar hij deel van uitmaakte, maar ook naar de vermeende geestelijke toestand van Engel zelf. Daarmee is de aanduiding nog niet onrechtmatig. De link met de voormalige naam van Viruswaarheid is onmiskenbaar. De woordspeling die BNNVARA dan toepast die iets insinueert over de geestesgesteldheid van Engel is niet op feiten gebaseerd, maar naar het oordeel van de voorzieningenrechter wel in lijn met de stijl die Joop.nl gebruikt en als zodanig niet excessief. Dit geldt temeer in het licht van het hierna te bespreken criterium*, namelijk de houding en toon van Engel zelf in het maatschappelijk debat.

Voor het gebruik van de term ‘sekteleider’ stelt Engel dat deze term onjuist is omdat een sekte een godsdienstige overtuiging/beweging is die afwijkt van een veel grotere godsdienstgemeenschap en dat godsdienst bij hem geen enkele rol speelt omdat hij atheïst is. BNNVARA heeft ter zitting het gebruik van de term ‘sekteleider’ op Joop.nl toegelicht. De term ‘sekteleider’ refereert aan de positie van Engel als onbetwiste leider van een beweging die zijn aanhangers wil bevrijden van de corona-terreur. Dat hij een dergelijke positie inneemt heeft Engel niet betwist. Voorts geldt dat hij in een artikel van Joop.nl van 30 mei 2021 zelf stelt: “Ik wil er voor hen zijn, als voorbeeld, als hoop of baken”. In datzelfde artikel stelt hij, onder een kopje Sekteleider, dat hij het “mooi” vindt dat hij “een held, een icoon” is voor grote groepen mensen die zich afzetten tegen de coronamaatregelen en wordt verder duidelijk dat er mensen zijn die speldjes met zijn beeltenis dragen. (Engel: “Dat is toch mooi?”). Met deze toelichting heeft BNNVARA aannemelijk gemaakt dat de aanduiding ‘sekteleider’ in opiniërende zin niet over de grens gaat.

Beide partijen nemen actief deel aan het publieke debat over corona en de daarmee samenhangende problematiek. De toon die Engel daarbij kiest is confronterend en zal door sommigen als schokkend of beledigend worden ervaren.

Zo staat in een online artikel de uitlating van Engel over minister Grapperhaus: “Hij ziet er niet alleen als een nazi uit, hij gedraagt zich ook zo”.

Ook heeft BNNVARA ter zitting gewezen op onder meer:

  • de door Engel gemaakte vergelijking van de mondkapjesplicht in Rotterdam met de draagplicht van een Jodenster
  • zijn (volgens Engel grappig bedoelde) tweet van 26 mei 2021 aan de toen in een safe house ondergedoken Marc van Ranst “Ik heb Jurgen Konings net gesproken, je mag weer naar buiten. Op voorwaarden dat je het debat aangaat en stopt met haatzaaien.”
  • zijn op 12 juni 2021 tijdens de reanimatie van de Deense voetballer Eriksen op het EK verzonden tweet “Er valt net een Deen dood neer op het EK hopelijk kunnen ze hem nog reanimeren. Het experiment is schandalig mislukt. Soms is gelijk krijgen het ergste dat je kan overkomen. Er moet direct gestopt worden met injecties.”
  • zijn op Facebook geplaatste mededeling dat hij natuurlijk niet hoopt dat de Nederlandse regering het lot wacht van de in 1989 geëxecuteerde Roemeense dictator Ceaușescu. 
  • zijn begin september 2021 gedane mededeling “Natuurlijk proberen we het juiste te doen en binnen de perken van de democratische rechtsstaat te houden. Alleen, er komt steeds meer een punt waarop we een volksopstand zien, waar iedereen met z’n rieken het Tweede Kamergebouw bestormt en we een herhaling van de gebroeders De Witt krijgen. Dat is onvermijdelijk op dit moment”.

De manier waarop Engel in het debat van zich laat horen brengt mee dat hij zich moet laten welgevallen dat in reactie daarop de standpunten eveneens prikkelend geformuleerd worden. In dat licht bezien zijn de aanduidingen op Joop.nl over Engel zeker niet buitenproportioneel of excessief te noemen.

De rechter veegt de eisen van tafel
De slotsom is dat Joop.nl een opiniërende website is. Zij heeft niet de verplichting om nieuwsberichten neutraal of zonder waardeoordelen te publiceren. Beide partijen nemen actief deel aan een publiek debat dat geregeld in onverbloemde bewoordingen wordt gevoerd. De bestreden aanduidingen worden in de context van het geheel niet als excessief beoordeeld. Daarnaast is het niet zo dat elke feitelijke basis ervoor ontbreekt. Dat betekent dat de belangenafweging in het voordeel van BNN/VARA uitvalt. Het gebruik van de woorden ‘corona-ontkenner’, ‘viruswaanzinnige’ en ‘sekteleider’ is dan ook niet onrechtmatig jegens Engel.

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van Engel af en veroordeelt hem tot betaling van de proceskosten van BNN/VARA (begroot op 1.683 euro).

"Silent Hill is weer in ontwikkeling'

Silent Hill 2 is een van mijn top 10 games aller tijde en daarom kan ik niet wachten op een nieuwe game. Nu horen wij al bijna twee jaar alleen maar geruchten over een nieuwe Silent Hill game. Volgens gamewebsite VGC zou er nu echt gewerkt worden aan een nieuwe Silent Hill game.

Maar of het allemaal waar is, is nog maar te bezien. Zo zou Konami volgens VGC ook werken aan een remaster van Metal Gear Solid 3: Snake Eater, in plaats van een nieuw deel. De nieuwe Silent Hill game zou gemaakt worden door een verschillende externe studio's van Konami, maar welke dat zijn, dat zeggen ze er niet bij. Eerder werd er al gedacht dat Bloober Team (bekend van The Medium en Blair Witch) aan de game zou werken, maar dat werd weer ontkracht.

Apple Watch 7 vanaf 15 oktober te koop

Het najaar begint goed. Apple brengt op vrijdag 15 oktober de Apple Watch 7 uit en hij is vanaf deze vrijdag te pre-orderen in de Apple Store.  

Apple kondigde de nieuwe Watch enkele weken geleden aan. De nieuwe Watch 7 zou een groter scherm hebben dan zijn voorgangers, ietsje groter zijn (41 en 45mm, tegenover 40 en 44mm van de voorgangers) en een ip6x-rating hebben. Het horloge is er nu ook in de nieuwe kleuren groen, 'middernacht' en 'sterrenlicht'. Ook staat er meteen WatchOS 8 op. 

De Nederlandse prijzen beginnen bij 429 euro voor het 41 mm-model. De 45mm-variant kost 459 euro. De huidige Apple Watch-bandjes passen ook op de nieuwe modellen.   

7 oktober laatste ronde voor KDC-10 transportvliegtuig

Op donderdag 7 oktober vliegt het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht een afscheidsronde langs Nederlandse vliegvelden. Het toestel vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven en vliegt op een lage hoogte richting de militaire vliegbases in Volkel, Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Ook wordt gevlogen over vliegvelden op Texel, Amsterdam en Rotterdam en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. De route kan mogelijk wijzigen door weersomstandigheden. De route wordt dan bekend gesteld via de sociale media van de Koninklijke Luchtmacht.

Op 25 oktober verlaat het toestel Nederland en wordt het overgevlogen naar de nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten die eind 2019 ook het eerste toestel in ontvangst heeft genomen.

Beide KDC-10’s zijn in 1992 overgenomen van luchtvaartmaatschappij Martinair en zijn omgebouwd tot tanker- en transportvliegtuigen, waarna ze halverwege 1995 in gebruik zijn genomen. Met de komst van de KDC-10 beschikt de Koninklijke Luchtmacht over de mogelijkheid grote hoeveelheden vracht en personeel snel en over lange afstanden te vervoeren. De KDC-10 doet ook dienst als vliegend tankstation. Door in de lucht bij te tanken kunnen jachtvliegtuigen zoals de F-16 en F-35, maar ook toestellen van andere landen langer in een operatiegebied worden ingezet.

Landelijke bekendheid kreeg de KDC-10 tijdens de inzet voor humanitaire hulpvluchten naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Een voorbeeld hiervan zijn de vluchten van en naar Haïti dat in 2010 door een zware aardbeving werd getroffen. Recent is het toestel ingezet tijdens de evacuatie-vluchten uit Kaboel.

Met het afscheid van de KDC-10 sluit de Koninklijke Luchtmacht een periode af waarin ze beschikte over eigen strategische luchttransport. De taken van de KDC-10 worden overgenomen door de nieuwe A330 MRTT-toestellen. Nederland neemt deel aan een vliegtuigpool voor tanker- en transportvliegtuigen. Op initiatief van Nederland nemen in totaal 6 Europese partners hieraan deel. De vloot zal bestaan uit 9 toestellen waarvan 5 toestellen vliegbasis Eindhoven als thuisbasis hebben.

Route afscheid KDC-10 (beeld: Ministerie van Defensie)
Route afscheid KDC-10 (beeld: Ministerie van Defensie)

Mohammed-cartoonist Lars Vilks (75) omgekomen bij verkeersongeval

Zes jaar geleden was Lars Vilks het doelwit van een aanslag in Denemarken. De cartoonist ontsnapte, maar een Deense filmmaker kwam bij de aanslag om het leven. Sindsdien leeft Vilks ondergedoken en onder politiebescherming. Hij en twee van zijn bewakers hebben een dodelijk verkeersongeluk gehad.

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die onder politiebescherming stond na het tekenen van een Mohammed-cartoon die las beledigend werd beschouwd, is omgekomen bij een verkeersongeval in Zweden. Naast de 75-jarige zijn ook de twee politieagenten die werden ingezet om Vilks te beschermen om het leven gekomen, aldus de Zweedse politie. "Dat de persoon die we wilden beschermen en twee collega's zijn omgekomen bij deze tragedie, is ongelooflijk en heel verdrietig", zegt Carina Persson, hoofd van de regionale politie.

Het ongeval gebeurde 's middags op de snelweg E4 bij het plaatsje Markaryd in het zuiden van het land, toen de auto met Vilks en de politie in aanvaring kwam met een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting reed. De autoriteiten sloten een aanval op Vilks uit. De zaak zal worden "onderzocht als elk ander verkeersongeval".

Volgens het dagblad "Expressen" reed het voertuig met Vilks door een nog onverklaarbare oorzaak door een vangrail heen voordat het tegen de vrachtwagen op reed. Beide voertuigen vlogen in brand. Volgens de politie is de vrachtwagenchauffeur opgenomen in het ziekenhuis.

Vilks staat sinds 2007 onder politiebescherming nadat hij Mohammed als hond had geschilderd. Honden worden door conservatieve moslims gezien als onrein en de islamitische wet verbiedt elke afbeelding van de profeet.

De cartoonist maakte de tekeningen voor een tentoonstelling met als thema "honden". Hij kwam toen aanzetten met drie tekeningen waarop de profeet Mohammed als een "rotondehond" stond afgebeeld. Rotondehonden waren kunstwerken die in 2006 opdoken op rotondes in Zweden.

Net voor de opening van de expo werden de tekeningen verwijderd omdat men dacht dat de Zweedse moslims zich beledigd zouden voelen. Dat belette niet dat de werken heel wat opschudding veroorzaakten. 

Terreurorganisatie Al-Qaeda plaatste een prijs (van ruim 85.000 euro) op zijn hoofd en de voorbije jaren werden er meermaals aanslagen op het leven van Vilks uitgevoerd. In 2010 poogden twee mannen zijn huis in de brand te steken, in 2015 was hij het doelwit van een aanslag in Kopenhagen (tijdens een debat over vrije meningsuiting) hierbij kwam een Deense cineast om het leven en raakten drie politieagenten gewond, de 22-jarige dader kwam uiteindelijk in een vuurgevecht met de politie om het leven en vorig jaar pleitte een Amerikaanse vrouw schuldig in een complot om hem te vermoorden. Sinds 2007 leefde Vilks onder bijna voortdurende politiebescherming.

Nieuw-Zeeland stapt van zero COVID-19 strategie af door de Delta-variant

De strikte koers van Nieuw-Zeeland in de strijd tegen COVID-19 wordt tot nu toe door velen als ideaal beschouwd. Maar na de recente uitbraak van de Delta-variant twijfelt de overheid nu aan haar zero covid-strategie. In de besmettingshaard Auckland zou daarom een voorlopige versoepeling van kracht moeten worden.

Nieuw-Zeeland stapt voorzichtig af van zijn ambitieuze zero-covid-strategie. Premier Jacinda Ardern zei dat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus een "keerpunt" is gebleken. In Auckland kan het coronavirus ook met de strenge lockdown van de afgelopen weken niet uitgeroeid worden. "Zelfs met de beperkingen op de lange termijn die we hadden, zouden we we duidelijk geen nulpunt bereikt hebben", zei ze.

Ardern kondigde aan de strategie niet meteen op te geven. De regering zal de beperkingen in Auckland enigszins versoepelen, ook al is het aantal nieuwe gevallen niet gedaald. Ze voegde eraan toe dat deze verandering van strategie alleen mogelijk is dankzij de aanzienlijke toename van de C19-vaccinatiegraad in het land.

Eerste versoepeling aangekondigd
De stad Auckland, met een bevolking van twee miljoen, blijft tot nader order grotendeels in lockdown. In de dichtstbevolkte stad van Nieuw-Zeeland mogen vanaf woensdag weer bijeenkomsten buiten met maximaal tien personen worden toegestaan. Het kabinet wil wekelijks eventuele verdere versoepelingen wekelijks beoordelen. De komende weken zouden meer winkels en scholen weer open kunnen gaan. Sinda eind september zijn al enkele winkels zoals restaurants met bezorgservice weer open.

Nieuw-Zeeland heeft medio augustus een landelijke lockdown ingesteld om een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant in te dammen. Na drie weken werden de beperkingen in de rest van het land grotendeels opgeheven, aangezien de uitbraak beperkt bleek te blijven tot Auckland. In het weekend hebben 2000 mensen bij een niet toegestane demonstratie geprotesteerd tegen de verlenging van de lockdown.

Nieuw-Zeeland is sinds het begin van de pandemie grotendeels geïsoleerd van de rest van de wereld. Tot de uitbarsting van de Delta in augustus was het leven van Nieuw-Zeelanders maandenlang bijna normaal. Het land werd dan ook wereldwijd gezien als rolmodel in de strijd tegen Corona: in het land met zijn vijf miljoen inwoners zijn er sinds het begin van de pandemie slechts 27 doden gevallen door COVID-19.

'Turkije kan geen Afghaanse vluchtelingen meer opnemen'

De opvangcapaciteit van Turkije is bereikt, zegt Erdogan-adviseur Ibrahim Kalın, verwijzend naar mogelijke vluchtelingen uit Afghanistan. Nadat de Taliban daar aan de macht kwamen en de zware economische crisis, verlieten meer mensen hun land om naar Turkije te vluchten.

De belangrijkste adviseur buitenlands beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalın, vertelde het Duitse blad Spiegel dat zijn land na de machtswisseling in Afghanistan geen vluchtelingen meer kan opnemen. Het klopt dat de omvang van de vluchtelingenstroom uit Afghanistan niet te vergelijken is met die uit Syrië een paar jaar eerder. "Maar dat kan veranderen als de economie in Afghanistan instort. Ons land is al ver over onze opvangcapaciteit heen, we hebben al zo'n vier miljoen Syriërs opgenomen", vertelde Kalin aan Spiegel. "Nu moeten de internationale gemeenschap, de VS, de VN optreden. We kunnen geen vluchtelingen meer opnemen."

De Turkse presidentieel adviseur gaf ook commentaar op de Europese kritiek op de interventies in het noorden van Syrië. Over de beschuldiging dat Turkije het internationaal recht schendt, zei hij: "Degene die het internationaal recht overtreedt, is Assad. En de PKK." De Turkse regering klaagt al lange tijd dat het Westen veel te weinig onderneemt tegen de activiteiten van de Syrische tak van de PKK.

Kalın rechtvaardigde de aanwezigheid van het Turkse leger in het buurland: "Sommige van onze Europese vrienden bekritiseren ons omdat we soldaten in Syrië hebben. maar ze zouden er juist blij om moeten zijn. We houden potentiële vluchtelingen in de gebieden waar we aanwezig zijn, alleen omdat Turkse soldaten in Idlib zijn, vluchten twee en een half miljoen lokale mensen niet. Onze vrienden in het Westen doen alsof we een bezettende macht zijn."

Met betrekking tot de situatie in Afghanistan zei Kalın dat zijn land momenteel geen plannen heeft om de Taliban-regering formeel te erkennen. Turkije wil een humanitaire crisis helpen voorkomen. "We willen de Afghaanse leiding helpen om de luchthaven weer in gebruik te nemen. Dat hebben we vanaf het begin gezegd. Het technisch overleg is al gestart, samen met de Qatarezen." Maar dat is echter niet zo eenvoudig, "omdat de nieuwe leiding niet in staat is om snel beslissingen te nemen. Alles gaat naar de Shura Council, het hoogste bestuursorgaan. En die moeten momenteel veel beslissingen tegelijk nemen."

Het nutteloze feitje van de dag: Mega monster truck

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Monster trucks hebben we allemaal weleens gezien maar zo groot als Big Foot 5 maar zelden waarschijnlijk. Want wist je dat dat de grootste monster truck ter wereld is? Big Foot 5 werd in 1986 gebouwd en is 4 meter en 70 centimeter hoog en weegt 17.200 kilo.

Greenpeace blokkeert Shell Pernis, eist reclameverbod voor olie- en gasbedrijven

De organisatie Greenpeace en andere milieuorganisaties pleiten voor een verbod op reclame voor minerale olie- en gasbedrijven. Om aandacht voor dit reclameverbod te eisen, blokkeren zij vandaag de raffinaderij van Shell in Pernis vanaf het water.

De organisaties zijn van mening dat de grote energiebedrijven verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, ook al presenteren ze hun bedrijfsactiviteiten vaak als een 'groene' oplossing voor de crisis. In hun reclamecampagnes maken ze zich schuldig aan 'greenwashing'. Dit betekent dat ze zich milieuvriendelijker voordoen aan het publiek dan ze in werkelijkheid zijn.

Samen met de betrokken organisaties wil Greenpeace binnen een jaar tijd een miljoen handtekeningen verzamelen voor een reclameverbod en daarmee een reactie van de Europese Commissie eisen. Ook reclame voor auto's, vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen rijden, moet worden verboden.

Vandaag houdt Greenpeace een actie bij de raffinaderij van Shell Pernis om aandacht te vragen voor het verbod op reclame voor de fossiele brandstof industrie. Meer dan 80 activisten uit 12 EU-landen gebruiken advertenties voor fossiele brandstoffen uit heel Europa om de toegang tot de raffinaderij van Shell in de Rotterdamse haven te blokkeren. 

Hoofdorganisator van het Europees burgerinitiatief, Greenpeace EU-campagnevoerder voor klimaat en energie, Silvia Pastorelli, zei: "We blokkeren Europa's grootste olieraffinaderij met dezelfde advertenties die de fossiele brandstofindustrie gebruikt om het publiek te misleiden over hun verantwoordelijkheid voor de afbraak van het klimaat. Fossiele brandstofbedrijven, autobedrijven en luchtvaartmaatschappijen weigeren hun vervuilende activiteiten te veranderen, maar gebruiken wel advertenties en sponsoring om zichzelf te presenteren als de oplossing voor de klimaatcrisis die ze hebben veroorzaakt. We vragen het publiek om hun stem te laten horen en een EU-verbod op advertenties voor fossiele brandstoffen te eisen.”

Het 33 meter lange zeilschip Greenpeace Beluga II is vanmorgen om 9.00 uur voor anker gegaan bij de toegang van de raffinaderij van Shell in Pernis. Activisten in kajaks, kano's en opblaasboten vormden een tweede blokkade op het water. Een andere groep bouwde een barrière op het water met advertenties voor fossiele brandstoffen, verzameld door vrijwilligers in heel Europa, bevestigd aan 22 enorme drijvende kubussen. Ondertussen beklommen negen klimmers een 15 meter lange olieopslagtank en plaatsten advertenties naast het Shell-logo. 

Het Europees burgerinitiatief dat Greenpeace mensen aanspoort om te tekenen voor een “Verbod op advertenties en sponsoring van fossiele brandstoffen”, stelt een verbod voor op alle advertenties of sponsoring in de Europese Unie door bedrijven die fossiele brandstoffen verkopen, voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden of vliegen en veerboten die op fossiele brandstoffen varen. Als de campagne een miljoen geverifieerde handtekeningen verzamelt ter ondersteuning van het voorstel, is de Europese Commissie verplicht te reageren.

Nieuw onderzoek: 63% van de advertenties van fossiele brandstofbedrijven is 'greenwashing'
Uit analyse die vandaag door Greenpeace Nederland is gepubliceerd, blijkt dat gemiddeld 63% van de advertenties van fossiele brandstofbedrijven 'greenwashing' bevatten: consumenten worden misleid door de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf niet juist te omschrijven en valse oplossingen aandragen zoals fossiel gas als alternatief voor schone energie aanbieden.

Het onderzoek, uitgevoerd door de journalisten van DeSmog, beoordeelde meer dan 3.000 advertenties die zijn gepubliceerd op Twitter, Facebook, Instagram en Youtube sinds de lancering van de Europese Green Deal, van december 2019 tot april 2021. De zes geanalyseerde bedrijven waren Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol en Fortum. Slechts 16% van de geanalyseerde advertenties waren expliciet voor fossiele brandstofproducten, ondanks het feit dat dit de meerderheidsactiviteit is van alle zes bedrijven. 

Blokkade Shell (Foto Greenpeace)
Blokkade Shell Rotterdam (Foto Greenpeace)

Greenpeace actie Shell Rotterdam (Foto-Greenpeace)
Greenpeace actie Shell Rotterdam (Foto-Greenpeace)

Galgtweet gericht aan minister De Jonge door OM als 'bedreigend' bestempeld

Een twitteraar die een foto van een galg linkte aan demissionair met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van bedreiging. De politie doet nader onderzoek. Zo meldt de Stentor.

Dat heeft het Openbaar Ministerie aan de Stentor laten weten. "De tweet waarin een galg in verband wordt gebracht met De Jonge is door de officier als ‘bedreigend’ gekwalificeerd, het levert de verdenking van bedreiging op’’, verklaart OM-woordvoerder Evert Boersta. "Met een galg over straat lopen is niet strafbaar’’, benadrukt de OM’er.

Gisteren werd in Amsterdam een protestmard gelopen tegen het verpichte gebruik van een QR-code voor de horeca. Hier liepen zo'n 24.500 duizend mensen mee. Een galg werd meegedragen op een rollator als symbool van 'verstikking van de bevolking'. Een twitteraar vond de galg echter wel geschikt voor Hugo de Jonge, maar verwijderde de tweet snel nadat er ophef over ontstond.

Zie ook: Demonstratiemars ten einde: galg 'voor Hugo', mensen in luier en met jodenster

Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van vorige week

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week publiceert Rechtspraak.nl een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Hieronder de selectie van vorige week:

Straf - Tbs voor aanval met twee messen tijdens psychose
28 september - Een 41-jarige man is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag op een andere man in maart dit jaar. Op camerabeelden was te zien dat de man na een woordenwisseling op zijn slachtoffer afliep met een mes in beide handen, waarbij hij stekende bewegingen maakte. Het slachtoffer kon zich verdedigen met een fietspomp. Een psycholoog en een psychater stelden vast dat de man lijdt aan een ernstige psychotische stoornis en een verstandelijke beperking. Deze stoornissen waren ook aanwezig toen hij zijn slachtoffer aanviel. De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over en verklaart de man ontoerekeningsvatbaar. Hij is daarom niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel wordt hij gedwongen opgenomen in een tbs-kliniek.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5445

Straf - Cel voor schaamteloze uitbuiting in wasserij
28 september - Twee mannen van 42 en 52 krijgen 336 en 288 dagen gevangenisstraf voor het voordeeltrekken van uitbuiting van medewerkers van hun wasserij in Zaandam en arbeidsuitbuiting van één van hen. De buitenlandse werknemers moesten lange dagen achtereen werken, ook in de nacht. Dat deden ze onder zware omstandigheden: het was in de wasserij zeer heet en ze droegen geen beschermende kleding. Ze kregen niet of nauwelijks betaald, terwijl dat wel steeds werd beloofd. In het bedrijf werkte ook een Nederlandse man, die op papier verantwoordelijk was, maar in werkelijkheid niets te zeggen had. De man lijdt aan een communicatiestoornis en autisme en werd door de twee eigenaren slecht behandeld en onderdrukt. Ook hij kreeg nauwelijks betaald. De mannen hebben op schaamteloze wijze geprofiteerd van de kwetsbaarheid van hun slachtoffers. Omdat de behandeling lang op zich heeft laten wachten, valt de straf wel lager uit dan de eis van het OM.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5448
ECLI:NL:RBAMS:2021:5471

Bestuur - Hotel Parkview in Amsterdam heropend voor eigenaar
29 september - De eigenaar van Hotel Parkview mag het pand na jarenlange sluiting weer betreden. Na twee explosies dichtbij het hotel sloot de burgemeester in 2019 het pand. De voorzieningenrechter ziet geen aanleiding om het pand nog langer gesloten te houden. Daarbij weegt mee dat er geen bewijs is gevonden dat de explosies tegen het hotel waren gericht en dat het politieonderzoek inmiddels is afgerond. De zorgen van buurtbewoners en de vermoedens van de politie wegen na twee jaar niet meer op tegen het belang van de eigenaar om het pand te kunnen betreden voor onderhoudswerkzaamheden. Of het pand in de toekomst weer zal worden gebruikt als hotel, is nog niet bekend. De gemeente heeft een aanvraag voor een exploitatievergunning in behandeling genomen. De voorzieningenrechter heeft mede daarom besloten dat er geen aanleiding is om in een voorlopige voorziening te beslissen dat de eigenaar Hotel Parkview weer als hotel kan heropenen. De gemeente moet nu dus bepalen of de heropening van het hotel een vergrote kans op herhaling van het geweld kan opleveren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5499
ECLI:NL:RBAMS:2021:5500

Kanton - Ontslag voor directielid na reisjes met privéjet naar Abu Dhabi
17 september - Een directielid van een internationale reder mag worden ontslagen vanwege ernstig verwijtbaar handelen. In oktober 2020 werd ontdekt dat een ondergeschikte van de man voor miljoenen had gefraudeerd. Daarna bleek dat het directielid zich jarenlang door de ondergeschikte op een buitensporige manier had laten fêteren. Zo betaalde de ondergeschikte voor het directielid en zijn gezin reisjes met een privé-jet naar Abu Dhabi, waar ze verbleven in luxe hotels en op een privé-jacht en bezoekjes brachten aan de Grand Prix. Hoewel onderzoek uitwees dat het directielid niet zelf heeft gefraudeerd, verweet de reder hem wel dat hij zijn ondergeschikte zijn gang liet gaan. De directeur kon weten dat de ondergeschikte die reisjes niet van zijn salaris kon betalen maar controleerde diens creditcardbestedingen en interne ‘leningen’ niet. De kantonrechter concludeert dat de man mag worden ontslagen en geen recht heeft op een transitie- of ontslagvergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5443

Kanton - Autoverkoper moet geld voor kapotte auto teruggeven
24 september - Een verkoper van tweedehandsauto’s moet een man zijn geld terugbetalen omdat de auto die hij hem verkocht ernstige gebreken vertoonde. De man kocht de Volkswagen Fox voor 1700 euro. Binnen een maand moesten de bobine, bougies en bougiekabelset worden vervangen. Niet lang daarna bleek ook de vierde cilinderinjector defect, waardoor de auto onbruikbaar was. De verkoper stelde dat de auto in orde was toen hij hem verkocht. De kantonrechter gaat hier niet in mee. De wet bepaalt dat wanneer een product binnen zes maanden na aankoop defect blijkt te zijn, het vermoeden is dat het product al bij aankoop gebrekkig was. Het is dan aan de verkoper om het tegendeel aan te tonen, maar dat heeft de autohandelaar niet gedaan. Daarom moet hij het aankoopbedrag terugbetalen en de door de man betaalde verzekeringspremie en motorrijtuigenbelasting vergoeden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5444

Civiel - Lekkende gevel Roeterseiland gedeelde verantwoordelijkheid
22 september - Bouwconcern BAM en de Universiteit van Amsterdam zijn samen verantwoordelijk voor de extra kosten voor de renovatie van de gevel van een deel van het Roeterseilandcomplex. BAM kreeg de renovatieopdracht in 2010. Na afronding van het werk traden lekkages aan de gevel op. De UvA stelde dat sprake was van een verborgen gebrek en hield BAM daarvoor aansprakelijk. Volgens BAM zat het probleem echter in het architectonisch ontwerp dat in opdracht van de UvA was gemaakt. De rechtbank oordeelt dat de lekkage verschillende oorzaken had, gelegen in gebrekkige uitvoering (verantwoordelijk-heid BAM), gebrekkig onderhoud (verantwoordelijkheid UvA) en gebreken in het ontwerp. Voor de gebreken in het ontwerp is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze brengt mee dat BAM voor 70% van de kosten opdraait en de overige 30% voor rekening van de UvA komt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5348

Civiel - Vrouw moet alle kosten voor aanbouw betalen
24 september - Een vrouw die een aanbouw aan haar huis heeft laten bouwen, moet de aannemer ook de laatste factuur betalen. Dat heeft de rechtbank beslist. De vrouw betoogde dat zij niet hoefde te betalen, omdat de bouw te laat was begonnen en omdat het werk niet goed was uitgevoerd. Ze zou veel kosten hebben gemaakt voor herstel en reparaties. De rechtbank concludeerde echter dat zij nooit bij de aannemer over ondeugdelijk werk heeft geklaagd, ook niet toen het werk werd opgeleverd. De vrouw stelde ook nog dat zij al 5.000 euro had betaald aan de onderaannemer en dat deze betaling in mindering moest worden gebracht op de factuur. Ook hierin gaat de rechter niet mee omdat de door deze onderaannemer uitgevoerde werkzaamheden niet onder de aannemingsovereenkomst vielen. De vrouw ontkende dat zij opdracht voor de werkzaamheden had gegeven, maar dat de onderaannemer het werk heeft uitgevoerd zonder opdracht, vond de rechtbank onaannemelijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5350

Civiel - Klimhal in Sloterdijk blijft voorlopig open
27 september - Klimhal Bouldermuur Amsterdam mag de ruimte die zij huurt voorlopig blijven gebruiken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De klimhal is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam Sloterdijk. Afgelopen april zegde de verhuurder de huur per eind oktober op. De klimhal verzette zich tegen die opzegging, waarop de verhuurder een kort geding aanspande. Hij eiste dat de klimhal uiterlijk eind dit jaar zou vertrekken. De voorzieningenrechter wijst die eis af. De gehuurde ruimte is een zogenoemde 230a-bedrijfsruimte. Daarvoor is in de wet geregeld dat de huurder de kantonrechter in een verzoekschriftprocedure kan verzoeken de ontruimingstermijn te verlengen. Indiening van zo’n verzoek brengt mee dat de ontruimingsverplichting wordt opgeschort totdat de kantonrechter heeft beslist. De huurder heeft nog tot en met 31 december 2021 om zo’n verzoek in te dienen en heeft ter zitting gezegd dit te zullen doen. De voorzieningenrechter concludeert dat de uitkomst van die procedure moet worden afgewacht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5501

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

2020: Meeste verkeersongevallen in Rotterdam en Amsterdam

De bewoners van de grote steden zijn de grootste brokkenpiloten in het verkeer. In 2020 werden ruim 103.000 verkeersongevallen geregistreerd in Nederland. 10,9% van deze ongelukken zijn te herleiden naar slechts twee gemeenten: Amsterdam en Rotterdam. Op provinciaal niveau werden de meeste incidenten gemeld in Zuid-Holland: een kwart van alle verkeersongevallen in Nederland vond hier plaats. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Op gemeentelijk niveau vonden er vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Rotterdam. Hier werden 6.280 verkeersongevallen geregistreerd waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. Dit is de top 5 van gemeenten met de meeste geregistreerde ongelukken in het verkeer:

  • 1. Rotterdam (6.280 verkeersongelukken)
  • 2. Amsterdam (4.978 verkeersongelukken)
  • 3. Den Haag (4.480 verkeersongelukken)
  • 4. Utrecht (2.441 verkeersongelukken)
  • 5. Haarlemmermeer (1.858 verkeersongelukken)

Op provinciaal niveau werden de meeste verkeersongevallen geregistreerd in Zuid-Holland (26.056), gevolgd door Noord-Holland (16.592) en Noord-Brabant (14.168).

Meeste ongevallen in Ouder-Amstel
Wanneer het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwonersaantal, is de kans op een ongeval het grootst in het Noord-Hollandse Ouder-Amstel. Per 1.000 inwoners werden hier vorig jaar 24 ongelukken gemeld. Dit is vier keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Ook in de gemeenten Midden-Delfland (18,8), Eemnes (15,8) en Oostzaan (15,1) ligt het aantal ongelukken per 1.000 inwoners hoog.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren
De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: “Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben.”

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: “Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten.”

Verkeersongeval ( Foto-Pixabay)
Verkeersongeval (Foto-Pixabay)


Thuis sterven soms niet mogelijk door zorginfarct, thuiszorg in de knel

Mensen die thuis willen sterven moeten voor hun laatste levensdagen soms tóch naar een hospice of ziekenhuis omdat er geen begeleiding is.

“We hebben te maken met een zorginfarct. Patiënten krijgen niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben”, zegt Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) tegen het AD.

Thuiszorg
Branchevereniging Actiz meldt dat het 'enorm knelt' in de thuiszorg. “In de hele ouderenzorg zien we dat de zorgkloof zich gaat openbaren; er zijn meer hulpbehoevende 65-plussers, maar het aantal zorgmedewerkers groeit niet”, zegt bestuurder Wil van de Laar. Thuiszorgorganisaties moeten scherp kijken naar wat een cliënt nodig heeft en welke hulp de familie kan bieden. “We proberen mantelzorgers vooraf te informeren dat als ze hun vader of moeder laten opereren, ze ook echt mee moeten helpen met de nazorg.” Zo meldt Skipr.

Kwetsbare vrouwen krijgen via de rechter verplichte anticonceptie

De nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg, die sinds begin vorig jaar van kracht is, maakt het mogelijk om vrouwen met ernstige psychiatrische problemen verplicht anticonceptie op te leggen. Vier rechtbanken hebben het afgelopen jaar voor minstens zes kwetsbare vrouwen een zorgmachtiging voor verplichte anticonceptie afgegeven, meldt de Volkskrant.

Oud-kinderrechter Cees de Groot noemt dat ‘een sensationele doorbraak’. Hij pleit samen met anderen al jaren voor verplichte anticonceptie voor vrouwen met zware psychische problemen of een ernstige verstandelijke beperking. Verplichte anticonceptie voorkomt dat zogenaamde ‘onmachtige’ vrouwen kinderen op de wereld zetten. Vrouwen kunnen deze kinderen niet zelf verzorgen en moeten het kind vaak al meteen na de geboorte afstaan. Lees verder in Skipr.

Hersteld Apostolische Zendingkerk: Gemeente Amsterdam

Ergens in Amsterdam Nieuw-West waar de overgrote meerderheid DENK stemt en naar de moskee gaat, is een modernistisch kerkgebouw te vinden waar de gemeente die zichzelf de Hersteld Apostolische Zendingkerk noemt zich heeft gevestigd. Het was mijn plan om hier op de vroege morgen te komen voor de ochtenddienst van 10h30 maar het lot wilde dat ik de nacht daarvoor op een feestje was beland waardoor ik pas om zes uur 's ochtends in mijn bed lag. Terwijl ik de slaap dus nog uit mijn ogen aan het wrijven was, heb ik de middagdienst van 17h00 beleefd.

Eet Geen Dierendag: 3,8 miljoen deelnemers

Vandaag doen naar schatting 3,8 miljoen mensen mee met Eet Geen Dierendag, blijkt uit marktonderzoek van Wakker Dier. Dat zijn er één miljoen meer dan vorig jaar. “Deze enorme groei bevestigt wat we overal zien: steeds meer Nederlanders zijn bezig met minder vlees,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met Eet Geen Dierendag inspireert Wakker Dier mensen om vaker vegetarisch te eten. Bij de eerste editie in 2011 lag de focus op bedrijfsrestaurants, waar 25 duizend mensen zich aansloten. Tegenwoordig doen ook veel mensen thuis mee.

Deelnemende organisaties
Na een online editie door corona vorig jaar kunnen deelnemers nu weer terecht bij diverse horecagelegenheden. Zo zijn de restaurants van Ikea vandaag volledig vegetarisch. Ook dertien bedrijfscateraars doen weer mee: Albron, Appèl, Beijk, Cater Concept, Eurest, Hutten, ISS, Leo op ’t werk, TGTHR, Van Leeuwen, Van Lier, Vital4Skool en Vitam.

Manifest Minder Vlees
Wakker Dier wil dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid neemt op het thema minder vlees. Hilhorst: “We kunnen het niet alleen. Naast bedrijven en consumenten, moet ook de overheid haar steentje bijdragen.” Daarom lanceert de dierenwelzijnsorganisatie op Eet Geen Dierendag het Manifest voor Minder Vlees en roept heel Nederland op om het te ondertekenen.

Van der Mark schenkt BMW eerste World Superbikes-zege in acht jaar

Op het circuit van Portimão in de Algarve is zondag het op twee na laatste weekeinde van het World Superbikes-seizoen afgesloten. Dat gebeurde met weer een paar mooie races, inclusief Nederlands succes.

Superpolerace
We begonnen op een vochtig Portimão met WK-leider Toprak Razgatlioglu, concurrent Jonathan Rea en Leon Haslam op de eerste rij en Scott Redding, Michael van der Mark en Alvaro Bautista op rij twee. Rea pakte bij de start de leiding en ook Redding ging langs Razgatlioglu, terwijl Michael Ruben Rinaldi in ronde één stevig onderuit ging.

Rea's leiding duurde niet lang, want nog voor de eerste ronde voorbij was lag de Noord-Ier op het asfalt, net als zaterdag. Terwijl Redding de koppositie pakte, drukte Van der Mark zijn BMW binnendoor Razgatlioglu's Yamaha voor plek twee. De Nederlander was bijzonder lekker op dreef en al snel nam hij plek één over van Redding.

Razgatlioglu kon het tempo daarentegen minder goed houden, wetende dat titelconcurrent Rea niet zou scoren nam hij ook beduidend minder risico. Loris Baz ging er voorbij en ook Haslam en Andrea Locatelli kwamen langszij. Haslam ging in de slotfase onderuit, maar over de winnaar bestond geen twijfel meer: Van der Mark pakte BMW's eerste overwinning in maar liefst acht jaar. Redding werd tweede, voor Baz, Locatelli, Bautista en Razgatlioglu.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling en na het oplossen van een probleem met de startlichten begon de afsluiter van het weekeinde. Van der Mark kende een dramatische start en leverde vijf plekken in, Redding pakte de leiding, voor Locatelli, de zeer aanvallende Rea, Razgatlioglu en Axel Bassani.

Rea, vertrokken als tiende, opende in ronde twee al vol agressie de aanval op Redding, met succes, hoewel Redding en Razgatlioglu een ronde later weer langszij kwamen. De drie vochten een geweldige strijd uit om de leiding, waarin Razgatlioglu en Rea heel lichtjes de overhand leken te hebben. Voor de Turk was het halverwege klaar: hij schoof met Yamaha en al hard onderuit, op exact dezelfde plek als Rea in race één.

De strijd om de winst was wel gedaan: Rea was een maatje te groot voor Redding. Om plek drie werd hevig gevochten tussen Baz en Bautista, tot de Spanjaard met twee ronden te gaan onderuit schoof. Rea pakte de winst, Redding finishte als tweede en Baz completeerde het podium, terwijl Locatelli en Garrett Gerloff nog voor Van der Mark eindigden. In de titelstrijd leidt Razgatlioglu nog altijd, maar Rea komt weer een beetje in de buurt.

FOK! Wat een weer: droger, maar niet overal

herfstbanner

Hallo daar!

Zo. De pluviometers zijn zoals ik al verwacht had aardig gevuld. Op heel veel plaatsen is er tussen de 20 en 35 mm gevallen het afgelopen etmaal. Alleen in het zuiden liggen de hoeveelheden iets lager. Gisteravond viel er met name aan de kust flink wat regen, terwijl het vannacht meer in een strook over het midden van het land flink regende. Bij mij is er in totaal tussen gisteren en vandaag 29 mm gevallen. En in twee dagen tijd 78 mm. Niet gek dus. Daar zou nog wat bij kunnen komen. 

De regen bleef wat langer treuzelen dan dat ik gedacht had. Pas rond een uur of drie begon het echt droger te worden. Op dit moment is de laatste regen bezig het land te verlaten. Ook zijn inmiddels wat opklaringen aan land gekomen. Ook een stuk later dan de bedoeling was. In de regen was het een graad of 14, maar in het zuiden liep het kwik aan de voorzijde van het koufront nog even op tot 18 graden.

Komende uren neemt de kans op buien op zee toe en die kunnen later ook de kustprovincies bereiken. Onweer is daarbij zeker niet uitgesloten. In het binnenland blijft het verder wel op de meeste plaatsen droog en klaart het op. De minima zakken tot rond de 10 graden.

Morgen is het op de meeste plaatsen droog en zijn er perioden met zon afgewisseld door wolkenvelden. Op zee blijven echter buien aanwezig en zo nu en dan kan een exemplaar ook over het westen trekken. Ook nu is onweer mogelijk. De maxima komen uit op ongeveer 16 graden. De wind komt uit het zuid-zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. Op de Wadden mogelijk krachtig 6 Bft. 

Dinsdag is er overal weer kans op buien. 

Fijne werkweek!  

 

Foto uit Berlijn (Foto: Vriend van qltel)
Een heel mooie foto uit Berlijn. (Foto: vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.