Miedema voorkomt complete afgang Oranje tegen Tsjechië bij debuut Parsons

Vivianne Miedema heeft vrijdag een blamage voorkomen voor van het Nederlands elftal bij het debuut van de nieuwe bondscoach Mark Parsons. De spits redde in de slotfase van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië een punt voor Nederland. Het werd 1-1.

Met recordinternational Sherida Spitse op de bank begon Nederland matig aan het duel in de Euroborg. Oranje begon slordig in balbezit en er kwamen weinig tot geen enkele uitgespeelde kansen in de openingsfase. Alleen Jill Roord schoof de bal krachteloos naast het Tsjechische doel. Na tien minuten spelen leek Tsjechië zelfs op voorsprong te komen. Sari van Veenendaal reageerde traag op een bal van Andrea Stasková en was gezien, maar de Kroatische scheidsrechter Ivana Martincic keurde de treffer af vanwege licht duwen aan het adres van Dominique Janssen.

Na het waarschuwingsschot van Tsjechië werden de Oranjevrouwen een stuk gevaarlijker. Shanice van de Sanden wist een voorzet van Vivianne Miedema niet tot doelpunt te promoveren en een schot van Stefanie van der Gragt werd gepakt door de Tsjechische keeper Barbora Votíková. In de tweede helft was het dan toch raak. Daniëlle van de Donk leed balverlies en na half ingrijpen van rechtsachter Folkertsma, die normaal gesproken aanvaller is, schoof Stasková de bal in de verre hoek van Van Veenendaal: 0-1.

Het Nederlands elftal was duidelijk aangeslagen na de verrassende treffer van Tsjechië, maar na tien minuten spelen herpakte de ploeg van Parsons zich en was Martens dicht bij de 1-1. Haar schot met links eindigde op de lat. Vooral na het inbrengen van Spitse en Lineth Beerensteyn werd Tsjechië met de rug tegen de muur gezet, wat in de 83e minuut resulteerde in de gelijkmaker van Miedema. Aniek Nouwen zette de spits alleen voor de keeper en de topscorer aller tijden van de Oranje faalde niet. De gelijkmaker stond op het bord.

In de resterende zeven minuten trokken de Oranjevrouwen alle registers open voor de winnende 2-1. In de 86e minuut was invaller Pelova ook dichtbij, maar haar schot eindigde op de binnenkant van de paal, waardoor Parsons een valse start als bondscoach van het Nederlands elftal kent. Oranje vervolgt de kwalificatiereeks voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland komende dinsdag met een uitwedstrijd tegen IJsland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het toernooi. De nummer twee speelt play-offs.