Cricketrel duurt voort: VOC weigert te spelen na mogelijk racisme

Een mogelijk racistisch incident tijdens de competitiewedstrijd tussen HCC uit Den Haag en VOC uit Rotterdam houdt de  gemoederen in de Nederlandse cricketwereld momenteel flink bezig. De beroepscommissie van de KNCB oordeelde dat het op 15 augustus gestaakte duel moest worden overgespeeld. Maar daar had VOC echter geen zin in. De Rotterdamse club besloot om vandaag niet in Den Haag te verschijnen vanwege de hoog opgelopen emoties. Lees verder bij de Stentor.

De wedstrijd werd oorspronkelijk gestaakt op 15 augustus nadat HCC wegliep uit protest tegen een vermeende racistische opmerking van een VOC-speler tegen de HCC-wicketkeeper, en de punten werden toegekend aan VOC. Maar dit werd vrijdag teruggedraaid door de Beroepscommissie van de KNCB en de wedstrijd moest worden overgespeeld.

In een zaterdagavond afgegeven verklaring verklaarde het VOC-bestuur:

"VOC steunt de Spirit of Cricket en wijst elke aanval erop af. Op basis daarvan heeft VOC met pijn in ons crickethart besloten morgen niet het veld op te gaan tegen HCC. We zien dat de emoties herhaaldelijk zo hoog zijn opgelopen dat het op korte termijn onverstandig lijkt om zo'n beladen wedstrijd te spelen. Het risico op verdere escalatie achten wij groot en dat verdient cricket in Nederland niet.

Onze speler is, vóór een hoorzitting op tegenspraak, enorm beschadigd door publieke beschuldigingen en oordelen. We zien dat hij hierdoor diep geraakt is. Als club en als team staan we solidair met hem, hoezeer we ook de gang van zaken betreuren. We aanvaarden de waarschijnlijke consequentie dat HCC tot winnaar wordt uitgeroepen van de wedstrijd die op zondag 22 augustus staat gepland. We hopen verder dat dit zal bijdragen aan een positieve afsluiting van het cricketseizoen."

In reactie hierop heeft de KNCB bekend gemaakt:

"Vanavond om 21.15 uur kreeg de KNCB van het bestuur van VOC te horen dat hun eerste elftal om gegronde redenen niet zou deelnemen aan deze verplaatste Topklasse-wedstrijd.

De KNCB zal de komende dagen een onderzoek starten naar het hoe en waarom dit besluit is genomen, en vervolgens de consequenties in overweging nemen."