En dat is 33 voor Cavendish in Tour

Mark Cavendish heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 191 kilometer koersen, van Albertville naar Valence, was de Brit de snelste in de massasprint. Tadej Pogačar behield de gele trui.

Josh van der Sande (Lotto-Soudal) en Hugo Houle (Astana) zorgden voor een van de eerste ontsnappingen van de dag. Ze kregen al gauw een voorsprong van het minuut, terwijl in het peloton nog geen enkele ploeg interesse had om de achtervolging te leiden. De maximale voorsprong van het duo was vijf minuten, maar daarna begon het te zakken.

De enige beklimming van de dag was de Col de Couz van de vierde categorie. Het was Houle die het punt pakte. Zo'n 85 kilometer het nerveus te worden in het peloton mede door de wind. De voorsprong van Van der Sande en Houle was teruggelopen tot anderhalve minuut. Achter in het peloton vond een valpartij plaats zo'n 70 kilometer voor de meet. Onder meer Mike Teunissen, Geraint Thomas, en Richie Porte waren er bij betrokken. Iedereen kon echter weer hun weg vervolgen.

36 kilometer voor de streep waren de twee koplopers weer ingerekend door het peloton dat aardig op tempo was gekomen. Door het hoge tempo moesten verschillende renners achterin lossen. Sprinter Sonny Colbrelli, zondag nog derde, had materiaalpech op 27 kilometer voor de meet en moest, met het peloton op hoge snelheid, van fiets wisselen. De Italiaans kampioen moest in de achtervolging en slaagde er uiteindelijk ook in om weer aan te sluiten bij het peloton dat het tempo weer wat terugschroefde.

Door de wind, de zenuwachtigheid van de renners en de haakse bochten was het billen knijpen in het peloton. Zo moest uitgerekend Pogacar een gat dichten nadat er twintig renners los waren. Er ontstonden waaiers, de meeste klassementsrenners zaten in het voorste gedeelte. DSM, de ploeg met sprinter Cees Bol, had de slag gemist. Vooraan viel het echter weer stil waardoor onder meer Bol, Quintana en Poels toch weer konden terugkeren. De sprintersploegen begonnen zich klaar te maken voor de eindsprint. In die sprint was het Cavendish die aanging en onbedreigd naar zijn 33e ritzege in de Tour ging. Nog eentje en Cavendish evenaart het record van Eddy Merckx die 34 ritzeges in de Tour boekte.