India: het coronadrama duurt voort, ziekenhuis aangeklaagd voor 'valse' noodoproepen om zuurstof

Een klein privéziekenhuis in de dichtstbevolkte staat van India wordt op grond van de National Security Act aangeklaagd wegens het alarm slaan over het gebrek aan zuurstof. De directeur van het Sun Hospital in Lucknow in Uttar Pradesh vertelde aan Sky News dat hij op elk moment kon worden gearresteerd en dat zijn bedrijf in beslag zou worden genomen nadat de politie hem had aangeklaagd.

Akilesh Pandey, die het ziekenhuis bezit en runt, zei dat vier van zijn patiënten stierven op één dag omdat de zuurstof opraakte. Hij zegt dat hij herhaaldelijk een beroep heeft gedaan op de staatsautoriteiten en hen heeft gewaarschuwd dat zijn voorraden bijna op waren, maar dat ze hem 13 uur lang niet van zuurstof hadden voorzien.

Het bericht dat hij op 3 mei in het ziekenhuis heeft opgehangen, hangt nog steeds op plaatsen rond het gebouw.

Er staat: "Na herhaaldelijk verzoek aan de UPCM / Centrale Overheid zijn we niet in staat om voldoende zuurstoftoevoer te krijgen, daarom vragen we familieleden van de patiënten die zuurstof gebruiken om hun patiënten over te brengen naar andere klinieken voor verdere behandeling."

Dagen later werd Pandey beschuldigd door de politie van "valse paniekzaaierij", en volgde hij een inval in zijn ziekenhuis waarbij zijn camerasysteem in beslag werd genomen.

Sky News bezocht het ziekenhuis net op een moment dat er een zending zuurstofflessen binnenkwam. De voorraad zuurstof was alweer veel te klein.

"Ik geef enorm veel om mijn patiënten", vertelde meneer Pandey aan Sky News. "Ze zijn als familie, maar op die dag konden we ze geen zuurstof geven omdat het op was."

Hij liet de zuurstoftoevoer zien vlak bij de ingang van het ziekenhuis. "Dit zijn de vijf zuurstofflessen die we die middag hadden ... die gedurende anderhalf tot twee uur zuurstof kunnen leveren aan patiënten. We hebben de druk iets verlaagd, zodat we de stroom konden verlengen tot ongeveer drie tot drieënhalf uur…." vertelde hij aan Sky News.

De zuurstoftoevoer was de volgende ochtend om 9 uur op - de familieleden van de overledenen zeggen dat het zuurstoftekort de reden is van overlijden. Een jonge man die zowel zijn 45-jarige tante als zijn 22-jarige neef verloor vertelde dat hij hun doodstrijd ervaarde als "een nooit eindigende nachtmerrie". Hij zei dat hij geen tijd had gehad om te verwerken wat er aan de hand was: zijn oom ligt nog steeds met COVID-19 in hetzelfde ziekenhuis en hij heeft nog niet de moed gehad om zijn oom te vertellen dat zijn vrouw thuis ook COVID-19 heeft. "Mijn tante had veel zuurstof nodig, maar toen de zuurstof hier op was, werd ze op een concentrator gezet, maar dat lukte haar niet. Als er zuurstof zou zijn geweest was, zou ze niet zijn gestorven en mijn neef zou ook niet zijn gestorven. Dit is de verantwoordelijkheid van de regering, die moeten voor voldoende zuurstof zorgen", zei hij. "De overheid heeft van dit ziekenhuis een COVID-19-centrum gemaakt en dan moeten ze voor voldoende spullen zorgen.", "Het ziekenhuis doet écht zijn best".

De rechters van het Hooggerechtshof van de staat lijken het daarmee eens te zijn, en verklaarden vorige week: ''De dood van COVID-patiënten alleen omdat ze geen zuurstof aan de ziekenhuizen leveren, is een misdaad en niet minder dan een genocide door degenen aan wie de taak is toevertrouwd om te zorgen voor continue inkoop en toelevering van de vloeibare medische zuurstof."

SkyNews heeft contact opgenomen met de autoriteiten van Uttar Pradesh voor een reactie, maar ze hebben er nog geen ontvangen.

De aanklacht van de politie tegen de beheerders van het ziekenhuis is de laatste in een reeks draconische maatregelen in Uttar Pradesh, waarbij personen zijn gearresteerd voor het doen van wanhopige noodoproepen voor zuurstof.

De autoriteiten van de staat hebben gesuggereerd dat de noodoproepen paniek veroorzaken en dat de situatie onder controle is - zelfs nu het gebied afgelopen week een nieuw recordaantal doden per dag heeft gepost.

De autoriteiten zijn zwaar bekritiseerd omdat ze massale bijeenkomsten tijdens lokale verkiezingen toestaan, ondanks dat India torenhoge pieken in het COVID-19- infectiepercentage registreerde .

Het SkyNews team reisde van New Delhi naar Agra en vervolgens nog een paar honderd kilometer naar Lucknow - en langs de hele route zagen ze duizenden mensen die de lockdown negeerden en een zeer slecht gehandhaafde avondklok. Dit gedrag moet vrijwel zeker hebben bijgedragen aan de toename van infecties en sterfgevallen in de afgelopen weken.

Hoewel medici denken dat de situatie nu aan het stabiliseren is, is er nog steeds een onbekend aantal COVID-19 infecties en sterfgevallen in deze grote staat, die qua bevolkingsaantal hele landen overtreft. Alleen al door de omvang van de staat is het moeilijk, zo niet onmogelijk, nauwkeurige cijfers samen te stellen.

Een aanzienlijk aantal van de naar schatting 225 miljoen inwoners in Uttar Pradesh woont in afgelegen, landelijke gebieden waar er geen of nauwelijks behandeling aanwezig is voor het coronavirus. De weerstand tegen het laten afnemen van een test vanwege angst om in quarantaine te moeten gaan; het gebrek aan toegang tot ziekenhuizen of klinieken en het ontbreken van gecoördineerde monitoring van de COVID-sterfgevallen heeft geleid tot wijdverbreide scepsis over de officiële statistieken.

Verschillende artsen die Sky News heeft gesproken in verschillende ziekenhuizen - in Delhi, Agra en Lucknow - vertellen ons voortdurend dezelfde verhalen over het virus en de varianten. Deze tweede golf is anders; de varianten reageren anders en patiënten ontwikkelen ook andere symptomen.

Er zijn natuurlijk belangrijke kanttekeningen bij dit verhaal. Al deze informatie is anekdotisch, maar met een snel veranderende en zich ontwikkelende ziekte willen degenen aan de frontlinie - vooral in India - graag alles delen aan beschikbare informatie over COVID-19 en de mutaties, zodat anderen hier hun voordeel mee kunnen doen.

Volgens de reeks artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers die Sky News heeft gesproken, is er een duidelijke toename van het aantal patiënten die lichamelijke pijn aangeven. Vaak hoesten ze niet eens maar hebben de patiënten alleen koorts. De ziekte lijkt nu ook een veel jongere leeftijdsgroep te treffen, maar het is nog niet duidelijk of dit komt doordat de oudere leeftijdsgroep als eerste werd gevaccineerd.

Meer patiënten lijden aan diarree en ooginfecties en een zeer klein aantal heeft ook nierproblemen. De coronavarianten lijken agressiever, lijken besmettelijker te zijn en verzwakken de patiënt veel sneller.

Dr. Akhil Pratapsingh vertelde aan Sky News: "Het lijkt erop dat het virus deze keer dodelijker is ... zo lijkt het. Omdat het aantal sterfgevallen iets hoger is dan de vorige keer ... ook wat we zien is vorig jaar dat het even duurde voordat de patiënt achteruitging, maar dit virus, de besmettelijkheid of agressiviteit van het virus is zo hoog dat het nauwelijks een dag duurt voor de patiënt, verder gezond, uitdroogt en gecompromitteerd raakt."

In de crematoria rond Uttar Pradesh die SKY News bezocht, spraken alle medewerkers over een sterke toename van het aantal doden in de afgelopen weken, hoewel het nu tekenen van afvlakking lijkt te vertonen. Maar ze vertelden ook dat de dramatische stijging van het aantal begrafenissen niet in overeenstemming is met de officiële sterftecijfers.

Sky News zag hoe een sadhu (een hindoeïstische heilige man) een ritueel uitvoerde rond de vele brandende brandstapels in een crematorium. Hij leek de enige te zijn die de vele doden hier erkende. Het exacte aantal doden dat COVID-19 eist in India zal misschien nooit duidelijk worden.