Platte pasta, goed van smaak en een betere ecologische footprint
De nieuwste culinaire specialiteit komt niet van een topchef, maar van een onderzoekslaboratorium: platte pasta die zich tijdens het koken ontvouwt tot de bekende driedimensionale vormen zoals spiralen, rollen of golven. De techniek is gebaseerd op groeven die in verschillende vormen in reliëf zijn aangebracht in het pastadeeg, dat alleen bestaat uit griesmeel van harde tarwe en water. Een groep onder leiding van Lining Yao van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania presenteert hun uitvinding in het tijdschrift "Science Advances" .
"We werden geïnspireerd door plat verpakte meubels en hoe het ruimte bespaart, opslag gemakkelijker maakt en de ecologische voetafdruk van transport verkleint", aldus Yao in een verklaring van haar universiteit. In het bericht staat ook: "De vervormde pasta ziet er zo uit en voelt aan en, belangrijker nog, smaakt naar traditionele pasta." Yao runt een laboratorium dat doorgaans onderzoek doet naar de vormtransformatie van materialen zoals kunststoffen, rubber en stoffen. Als model voor het pastadeeg gebruikten de wetenschappers aanvankelijk de siliconenolie PDMS, die vergelijkbare eigenschappen heeft, evenals computersimulaties.
Pasta zoals rozenblaadjes
De onderzoekers bepaalden hoe ze de groeven in het platte pastadeeg moesten embossen om tijdens het koken bepaalde vormen te creëren. "De kant met de groeven zet minder uit dan de gladde kant, wat helpt bij het in vorm komen van de pasta", zegt co-auteur Teng Zhang van Syracuse University in Syracuse, New York.
De wetenschappers ontwikkelden tal van andere pastavormen, van rozenblaadjes tot kegel- en piramidevormige vormen. Het doel is om het verpakkingsmateriaal en de transportcapaciteit te verminderen. "Door platte noedels tijdens het koken in een spiraalvorm te veranderen, kan tot 60 procent van de verpakkingsruimte worden bespaard", schrijven Yao en collega's. Volgens de universiteit is de laboratoriumpasta ook al geslaagd voor de praktijktest. Eerste auteur Ye Tao nam de platte noedels mee tijdens het wandelen. Ze zaten erg ruimtebesparend in de rugzak, waren niet kapot en konden op een gasfornuis worden gekookt.
Spart Platz und schmeckt normal: Flach-Pasta aus dem Forschungslabor https://t.co/VMJp0GDhmt
— ntv Nachrichten (@ntvde) May 9, 2021